Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/cjf-2018-0007

UTJECAJ SEZONSKIH TEMPERATURA NA AKTIVNOST ENDOGENIH PROBAVNIH ENZIMA KOD ČETIRI VRSTE RIBA KOJE MOGU UDISATI ZRAK

Goutam Banerjee ; Department of Zoology, Visva Bharati University, Santiniketan, West Bengal, India
Arun Kumar Ray ; epartment of Zoology, Visva Bharati University, Santiniketan, West Bengal, India


Puni tekst: engleski pdf 298 Kb

str. 60-65

preuzimanja: 251

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 298 Kb

str. 60-65

preuzimanja: 182

citiraj


Sažetak

Probava u riba je složen proces koji se obavlja uz pomoć endogenih i egzogenih enzima. Zabilježen je širok raspon vrsta enzima kod riba, a njihovo lučenje i koncentracije su izrazito ovisne o hranidbenim navikama, strukturi crijeva teokolišnim uvjetima. U ovom istraživanju, utvrđena je aktivnost dva endogena enzima (proteaza i amilaza) u četiri ekonomski važne vrste riba koje mogu udisati zrak (Clarias batrachus, Channa punctatus, Anabas testudineus i Heteropneustes fossilis) pri različitim sezonskim temperaturama. Rezultati su ukazali na višu aktivnost proteaze kod svih istraživanih riba tijekom mjeseca svibnja, nakon čega slijede rujan i prosinac. Također, indicirana je viša enzimska aktivnost u području stražnjeg crijeva (HG) u usporedbi s prednjim crijevom (FG), što upućuje da je HG aktivnije u probavnim aktivnostima od FG. Optimizacija učinkovitosti hranidbe u industriji akvakulture je vrlo važna jer su troškovi hrane visoki a njena dostupnost ograničena. Prikazane informacije u radu moguposlužiti pri razvoju optimalnih hranidba i režima hranjenja za razmatrane vrste.

Ključne riječi

ribe koje mogu udisat zrak; temperatura; enzimska aktivnost

Hrčak ID:

200951

URI

https://hrcak.srce.hr/200951

Datum izdavanja:

1.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.007 *