Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.21857/mnlqgc020y

Liszt i loš ukus

Richard Taruskin ; University of California at Berkeley, SAD


Puni tekst: hrvatski pdf 381 Kb

str. 3-32

preuzimanja: 560

citiraj


Sažetak

Čini se da se među svim velikim skladateljima Franza Liszta najviše optužuje za loš ukus, ali da mu te optužbe do određene mjere osiguravaju posebno mjesto u glazbeničkom Panteonu.
Slijedeći svoju glavnu ideju, autor predstavlja pregled povijesnih formulacija o ukusu, »dobrom ukusu« i »lošem ukusu« u napisima od baroka do danas, služeći se idejama mislilaca i pisaca kao što su Leopold Mozart, F.J. Haydn, sâm Franz Liszt, Charles Rosen, Alfred Brendel, Marquis de Venosta, Stephen Menell, Giulio Mancini, David Hume, T.S. Eliot, Igor Stravinski, François Raguenet, J.L. Lecerf de la Viéville, Francesco Geminiani, Voltaire, D’Alembert, Immanuel Kant, Edmund Burke, Gillo Dorfles, Reynaldo Hahn, Artur Schnabel, Theodor Billroth i neki drugi.
Autor se posebno zadržava na Drugoj mađarskoj rapsodiji, smatrajući ju Lisztovim glavnim djelom te ističući njezinu originalnost i dovršenost forme. Djelomični prijezir publike i kritike spram nje smatra antikazališnom predrasudom, a njezinu ukotvljenost u popularnu kulturu današnjice, te stanovitu međupovezanost umjetničkog i vulgarnog u njoj, neospornim dokazom Lisztove skladateljske veličine.

Ključne riječi

Franz Liszt; Druga mađarska rapsodija; ukus; »dobar ukus«; »loš ukus«; virtuozitet; snobizam; estetika

Hrčak ID:

203860

URI

https://hrcak.srce.hr/203860

Datum izdavanja:

17.7.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.452 *