Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.56.03.18.5495
Inhibicija enzimskih i oksidacijskih procesa pomoću fenolnih ekstrakata mikroalgi Spirulina sp. i Nannochloropsis sp.
Priscila Tessmer Scaglioni
; Laboratory of Food Science and Mycotoxins, School of Chemistry and Food, Federal University of Rio Grande (FURG), Itália Avenue, km 8, Bairro Carreiros, Rio Grande, RS, Brazil
Larissa Quadros
; Laboratory of Food Science and Mycotoxins, School of Chemistry and Food, Federal University of Rio Grande (FURG), Itália Avenue, km 8, Bairro Carreiros, Rio Grande, RS, Brazil
Mariane de Paula
; Laboratory of Food Science and Mycotoxins, School of Chemistry and Food, Federal University of Rio Grande (FURG), Itália Avenue, km 8, Bairro Carreiros, Rio Grande, RS, Brazil
Vitor Badiale Furlong
; Chemical Engineering Department, Federal University of São Carlos (UFSCAR), Rod. Washington Luiz, km 235, SP 310, São Carlos, SP, Brazil
Paulo César Abreu
; Laboratory of Ecology of Phytoplankton and Marine Microorganisms, Aquaculture and Marine Biotechnology Center, Federal University of Rio Grande, Street of Hotel 2, Querência, Rio Grande, RS, Brazil
Eliana Badiale-Furlong
; Laboratory of Food Science and Mycotoxins, School of Chemistry and Food, Federal University of Rio Grande (FURG), Itália Avenue, km 8, Bairro Carreiros, Rio Grande, RS, Brazil
Sažetak
U ovom je radu ispitana inhibicija enzima i slobodnih radikala pomoću fenolnih ekstrakata mikroalgi Nannochloropsis sp. i Spirulina sp., radi pronalaska inovativnog načina usporavanja procesa kvarenja hrane. Profili fenolnih spojeva ispitani su pomoću metode HPLC-UV i potvrđeni pomoću LC-MS/MS, i to u topljivim ekstraktima dobivenim pomoću metanola (slobodni fenolni spojevi) i etanola (konjugirani fenolni spojevi), te nakon hidrolize (vezani fenolni spojevi). Različitim postupcima ispitan je antioksidacijski učinak ekstrakata, te je određena njihova minimalna koncentracija potrebna za postizanje zaštitnog učinka, stabilne aktivnosti i raznovrsne primjene. Izvori fenolnih spojeva uspoređeni su pomoću spefičnog inhibicijskog učinka (izraženog u %/(min·μg), tj. procjenom inhibicije ABTS, DPPH, α-amilaze i peroksidaze. Maseni udjel slobodnih fenolnih kiselina u ekstraktu mikroalge Spirulina sp. bio je 628 μg/g, a u ekstraktu Nannochloropsis sp. 641 μg/g. Fenolni ekstrakt Nannochloropsis sp. pokazao je veću aktivnost inhibicije ABTS (1,3 %/(min·μg)) i peroksidaze (0,4 %/(min·μg)), a ekstrakt iz Spirulina sp. bolje je inhibirao α-amilazu (0,07 %/(min·μg)). Zaključeno je da se fenolni ekstrakti jestivih mikroalgi mogu primijeniti u prehrambenoj industriji kao prirodna zaštita od endogenih i egzogenih hidrolitičkih i oksidacijskih procesa.
Ključne riječi
amilaza; antioksidacijska aktivnost; peroksidaza; fenolni ekstrakti; Nannochloropsis sp.; Spirulina sp
Hrčak ID:
207630
URI
Datum izdavanja:
30.9.2018.
Posjeta: 1.799 *