Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.21857/9xn31cr32y

Društveni kontekst obrazovanja

Ivan Cifrić ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za društvene znanosti, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 250 Kb

str. 1-14

preuzimanja: 766

citiraj


Sažetak

Govoriti o odgoju i obrazovanju znači promatrati ih u kontekstu društva a njihove promjene u kontekstu društvenih promjena.
Pod društvenim kontekstom podrazumijevamo obilježja društva kao što su: socijalna struktura društva (sistema), brzina društvenih promjena, raspolaganja društvenom moći, sustav vrijednosti, modernizacija škole, globalni društveni kontekst itd. i njihov utjecaj na obrazovne promjene.
Odnos društva i obrazovanja nije politički problem, iako se tako prezentira kao pitanje obrazovnih reformi, nego je u biti sociokulturni problem kao problem razvoja društva. To znači da se ciljevi promjena u obrazovanju definiraju u kontekstu ciljeva društva.
Za promjene u obrazovanju važno je utvrditi društvena očekivanja utjecaja obrazovanja na društvo kao i na mlade.
U predmodernim društvima glavni cilj odgoja i obrazovanja bio je uklapanje mlade populacije u društvo i prilagođavanje društvu. Dakle, kulturna reprodukcija samoga društva. Kao društva s niskim i sporim stupnjem promjena imala su i niske (skromne) zahtjeve za promjenama (reformiranjem obrazovanja). Moderno društvo, pogotovo ono na današnjem stupnju razvoja, proživljava brze promjene i zahtijeva obrazovanja koje će više ubrzati društvene promjene, poglavito one koje omogućavaju brži razvoj u društvu i društva u cjelini te osposobiti generacije za aktivnu ulogu u društvu. Ako društvo shvaćamo kao stalnu promjenu socijalnih odnosa i struktura, onda su i obrazovne promjene (reforme) permanentno društvena potreba.
U prilogu se govori o nekim obilježjima i promjenama društva te utjecaju na obilježja obrazovanja, ali i na kulturne promjene.

Ključne riječi

odgoj i obrazovanje; društveni sustav (sistem); tradicionalno i modernodruštvo; modernizacija škole

Hrčak ID:

207859

URI

https://hrcak.srce.hr/207859

Datum izdavanja:

22.10.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.094 *