Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.21857/m3v76t6nky

Novi rezultati istraživanja, promjene u gledištima u psihologiji i sociologiji obrazovanja i njihove posljedice za sadašnju i buduću pedagošku praksu

Mira Čudina-Obradović


Puni tekst: hrvatski pdf 340 Kb

str. 15-31

preuzimanja: 603

citiraj


Sažetak

Značajni su pomaci postignuti u razumijevanju funkcioniranja ljudskog mozga i procesa učenja osobito zahvaljujući mogućnostima neposrednog istraživanja mozga pomoću suvremenih tehnologija (neurooslikavanja). Među značajna postignuća možemo ubrojiti: razumijevanje neuroplastičnosti, razumijevanje velike važnosti prve tri godine života djeteta (osobito prve) za uspostavljanje kvalitetnog funkcioniranja mozga, razumijevanje važnosti okoline (intrauterine, vanjske fizičke i vanjske socijalne) u razvoju izvršnih funkcija mozga i pretpostavki uspjeha u školi. Osim toga otkrivena je važnost roditeljskog ponašanja prema djetetu u formiranju pretpostavki inteligentnog ponašanja i uspjeha u školi kao i važnost ekonomskog, kulturnog i socijalnog kapitala obitelji za razvoj intelektualnih i socijalnih pretpostavki intelektualnog funkcioniranja i uspjeha u školi. Uvodi se pojam neuroraznolikost kojim se naglašava potreba prilagođavanja podučavanja osobinama djeteta.
Svi ti novi pojmovi, koji znatno mijenjaju sliku procesa učenja i podučavanja, nisu još preneseni iz teorije u praksu, pa bi trebalo poraditi na njihovom ozbiljnom uključenju u pedagošku literaturu i u obrazovne programe za roditelje, odgojitelje i učitelje.

Ključne riječi

funkcioniranje ljudskog mozga; neuroplastičnost; neuroraznolikost; roditeljsko ponašanje; proces učenja i podučavanja

Hrčak ID:

207917

URI

https://hrcak.srce.hr/207917

Datum izdavanja:

22.10.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.600 *