Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.33128/ag.80.3.3

PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO-PEKARSKU INDUSTRIJU

Tamara Brlek ; student Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Željko Jukić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Matković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.358 Kb

str. 173-186

preuzimanja: 645

citiraj


Sažetak

Pšenica (Triticum aestivum L.) najvažnija je žitarica za proizvodnju mlinarsko-pekarskih proizvoda. Proces nalijevanja zrna karakterizira nakupljanje organskih i mineralnih tvari u zrnu. Mnogi čimbenici mogu utjecati na proces nalijevanja i kvalitetu zrna pšenice, a neki od njih su: temperatura zraka, oborine, genotip, bolesti i štetnici te primijenjena agrotehnika. Svi ovi čimbenici utječu na kvalitetu zrna pšenice za mlinsko-pekarsku industriju. Temperaturni stres koji se dogodi tijekom ranog perioda nalijevanja zrna, dovodi do najvećeg povećanja sadržaja proteina u pšenici. Promjene u temperaturi mogu utjecati na akumulaciju i sintezu α-amilaze u zrnu. Kao i tijekom temperaturnog stresa, u nedostatku vode smanjuje se sadržaj škroba u zrnu. Mnoge bolesti i štetnici pšenice mogu negativno utjecati na usjev, uključujući smanjenje prinosa i hektolitarske mase.

Ključne riječi

pšenica; nalijevanje zrna; proteini; škrob

Hrčak ID:

217205

URI

https://hrcak.srce.hr/217205

Datum izdavanja:

15.2.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.106 *