Izvorni znanstveni članak
Učinkovitost različitog sustava i oblika krmnih smjesa u tovu pataka
Zlatko Janječić
Stjepan Mužić
Jasna Pintar
Ksenija Gazić
Sažetak
Uzgoj i proizvodnja mesa i jaja pataka zauzima treće mjesto u peradarstvu općenito, a između 1993. i 2003. godine u svjetskoj je proizvodnji mesa pataka zabilježen porast za oko 90 %, od 1.71 milijun tona do 3.21 milijuna tona. U Hrvatskoj se tov pataka uglavnom provodi kooperantskim odnosom na obiteljskim gospodarstvima u nekoliko turnusa godišnje. S obzirom da u hranidbi pataka postoji mogućnost upotrebe krmiva proizvedenih na obiteljskim gospodarstvima, cilj ovog istraživanja bio je usporediti učinkovitost različitog sastava, oblika i podrijetla krmnih smjesa u tovu pataka. U istraživanju je korišteno 5 500 jednodnevnih hibridnih pataka Cherry Valley koje su bile podijeljene u tri skupine: A, B i C. Krmiva odnosno krmne smjese kupljene su od različitih proizvođača, a kukuruz je bio iz obiteljskog gospodarstva. Skupinu A činilo je 4 000 pataka i one su hranjene peletiranom krmnom smjesom za tov pataka proizvođača "A", 750 pataka iz skupine B je hranjeno nepeletiranom krmnom smjesom za tov pataka proizvođača "B", dok je 750 pataka iz skupine C hranjeno obrokom pripremljenim na obiteljskom gospodarstvu, a koji je sastavljen od kukuruza i dopunske krmne smjese za perad. U dobi od 49 dana patke iz skupine A ostvarile su prosječnu tjelesnu masu od 3298.6 g, skupina B 3118.5 g, a patke iz skupine C 3247.0 grama. Konverzija hrane je u istraživanom razdoblju iznosila: skupina A 2.55, skupina B 2.28 i skupina C 2.34. Prosječni troškovi hrane su po kilogramu žive mase pataka iz skupine A iznosili 9.85 kn, skupine B 9.52 kn, a skupine C 8.23 kn.
Ključne riječi
patke; tov; učinkovitost; krmne smjese
Hrčak ID:
2186
URI
Datum izdavanja:
5.11.2005.
Posjeta: 2.446 *