Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

UTJECAJ TJELESNE AKTIVNOSTI I TJELESNE MASE NA TEGOBE ŽENA U KLIMAKTERIJU

Silvija Marić ; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Hrvatska
Damir Matoković ; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Hrvatska; Medicinski fakultet Osijek, Josipa Huttlera 4, Osijek, Hrvatska
Katarina Hegol ; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Hrvatska
Božica Lovrić ; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 291 Kb

str. 27-27

preuzimanja: 249

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 291 Kb

str. 27-28

preuzimanja: 181

citiraj


Sažetak

Uvod: Klimakterij je prirodni, sastavni i neizbježni dio života svake žene. Nedvojbeno je velika prekretnica koja sa sobom nosi brojne fizičke, psihološke i emocionalne promjene koje se mogu uvelike ublažiti, ukoliko se na vrijeme započne s prevencijom.
Cilj: Ispitati utjecaj tjelesne aktivnosti i tjelesne mase na tegobe žena u klimakteriju.
Metode: U istraživanju je sudjelovalo 170 žena u klimakteriju u dobi od 45 do 60 godina. Istraživanje je provedeno anonimno, a kao instrument istraživanja korišten je anketni upitnik koji je sadržavao 55 pitanja. Kategorijski podatci su predstavljeni apsolutnim i relativnim frekvencijama.
Rezultati: Na osnovi provedenog istraživanja možemo zaključiti da je gotovo polovina ispitanica prekomjerne tjelesne mase, a jedna četvrtina ih je pretilo. U domeni tjelesne aktivnosti na poslu, znatno je veća aktivnost ispitanica koje žive na selu (Mann Whitney U test, P = 0,04) i koje su ispodprosječnih primanja (Kruskal Wallis test, P = 0,006) dok je u domenama tjelesne aktivnosti u sportu i u slobodno vrijeme veća aktivnost ispitanica koje žive u gradu (Mann Whitney U test, P = 0,02). Najviše su izražene vazomotorne, a najmanje psihosocijalne tegobe. Ispitanice koje su izložene većoj tjelesnoj aktivnosti na poslu imaju izraženije psihosocijalne i seksualne tegobe, dok one koje su više izložene tjelesnoj aktivnosti u sportu imaju izraženije vazomotorne tegobe. Ispitanice koje se više bave tjelesnom aktivnosti u svoje slobodno vrijeme imaju manje izražene psihosocijalne (ρ = -0,267 P = 0,001), fizičke (ρ = -0,164 P = 0,03) i seksualne tegobe (ρ = - 0,222 P = 0,02) te im je kvaliteta života značajno bolja (ρ = - 0,201 P = 0,009) (Spearmanov koeficijent korelacije).
Zaključak: Rezultati dobiveni provedenim istraživanjem ukazuju na potrebu poticanja i uključivanja žena svih dobnih skupina u neki oblik sportske aktivnosti, a pravo vrijeme za to je odmah jer se samo pravodobnim djelovanjem mogu prevenirati mnogobrojne menopauzalne tegobe, a time i postići bolja kvaliteta života.

Ključne riječi

žene; klimakterij; tjelesna aktivnost; tegobe u klimakteriju

Hrčak ID:

218603

URI

https://hrcak.srce.hr/218603

Datum izdavanja:

31.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.010 *