Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

POST KAO DUHOVNA DIJETA

Vesna Pešić ; -
Eduard Pavlović ; -


Puni tekst: hrvatski pdf 298 Kb

str. 33-34

preuzimanja: 268

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 298 Kb

str. 34-34

preuzimanja: 199

citiraj


Sažetak

Uvod: Post predstavlja suzdržavanje od hrane i pića određeni dio vremena. Tu može biti riječ o “ukidanju” određenih vrsta hrane na neko određeno vrijeme ili apsolutno suzdržavanje od hrane i pića jedan cijeli dan ili čak nekoliko dana. Post ima veliku religioznu važnost (za različite vjernike), ali je važan i za zdravlje, ako ga se provodi pravilno. Duhovna kondicija /duhovna spremnost-duhovna spremnina nije duhovno stanje per se već ono uveliko ovisi o primjeni razumijevanja naše tjelesne spremnosti na duhovnu dimenziju.
Cilj: Cilj ovog osvrta predmnijeva da bi se post mogao shvatiti i stanovitom vrstom duhovne dijete pače i određenom vrstom «duhovne tablete».
Metode: Analizirani su anamnestičkih podataka o navikama i fiziološkim funkcijama poput onih o vjeri/svjetonazoru/stilu života odn. o apetitu /ritmu uzimanja obroka, njihovoj količini i kakvoći dobivenih u intervjuima prije uključivanja u bilo kakav psihijatrijski/psihoterapijski ili hagioterapijski tretman.
Rezultati: Nešto točnije podatke o postu je jedino bilo moguće izvući iz podataka onih koji su se izjašnjavali vjernicima a koja su se odnosila na njihova prisustvovanja i neprisustvovanja propisanim religijskim obredima tj. prakticiranjima vjere odn. njezinih praksi iz pobožnosti. Omjer « redovitog prakticiranja» i «neredovitog prakticiranja» bi se mogao držati nesigurnim obzirom na poprilični raskorak podataka o manje ili više aktivne nesklonosti propisanoj religijskoj praksi u odnosu na samu vjersku privrženost. Izgleda da bi jedna od dilema liječnika, napose onih iz oblasti javnog zdravlja / poglavito onih koji se k tome bave i hagioterapijom mogla biti slijedeća: Kako dati opće prihvatljive preporuke, što je to zadovoljavajući ( povremeni, kratkoročni post ) te kakav bi trebao biti optimalan dugoročni, produženi post koji ne bi štetio u konkretnom kliničkom ili izvan bolničkom tretmanu posebice određenih populacijskih skupina poput mladih u razvoju ili starijih osoba.
Zaključak: Ipak, unatoč navedenog raspravnog sadržaja, post kako onaj povremeni, kratkoročni tako ( donekle ) i onaj tzv. optimalni dugoročni valja promatrati kao i mogući resurs za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti ali i kao možebitni učvršćivač postojećeg, a onda i kao jednu od mjera koja bi mogla zamjetno pozitivno utjecati na duhovno zdravlje populacije ( učvršćivanje milosti, iskazivanje ljubavi, borbe za istinom, pravdom i slobodom, izricanja zahvala i oprosta, jačanje volja u užem smislu itd. ) njezinih pojedinaca bez obzira na njihova vjerska, životna ili svjetonazorska opredjeljenja.

Ključne riječi

post; duhovna dijeta

Hrčak ID:

218614

URI

https://hrcak.srce.hr/218614

Datum izdavanja:

31.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.251 *