Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/ag.80.5.1

UTJECAJ ZRELOSTI I POVEZANIH UZGOJNIH POSTUPAKA NA VIRDŽINIJSKI DUHAN I. PRINOS, CIJENA I SADRŽAJ NITRATA U SOKU REBRA LISTA KAO INDIKATOR ZRELOSTI ZA BERBU

Miroslav Čavlek orcid id orcid.org/0000-0001-8242-4752 ; Duhanski institut Zagreb d.o.o., Svetošimunska 25, Zagreb, Hrvatska
Kristina Gršić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.005 Kb

str. 285-298

preuzimanja: 340

citiraj


Sažetak

Istraživanje s ciljem utvrđivanja utjecaja visine zalamanja (17 i 20 listova za berbu), metode berbe (7, 4 i 3 berbe) i zrelosti (nezreli, zreli i prezreli) na prinos, cijenu i sadržaj nitrata u soku rebra u vrijeme berbe, provedeno je 2006. i 2008. godine. Primijenjen je split-split plot dizajn s čeiri ponavljanja. Viši prinosi u vršnom segmentu ostvareni su višim zalamanjem i obratno u dva niža segmenta. Utjecaj metode berbe na prosječne vrijednosti istraživanih svojstava bio je mali. Zrelost listova u vrijeme berbe u 2006. u pet od šest segmenata nije imala utjecaj na prinos. U 2008. najviši prinosi u vršna tri segmenta ostvareni su berbom zrelih listova. Najviše prosječne cijene u drugom i trećem segmentu ostvarene su berbom zrelih, a u višim segmentima prezrelih listova. Različito zreli listovi u vrijeme berbe u nekim segmentima su proizveli različite rezultate ovisno o visini zalamanja i metodi berbe.
Sadržaj nitrata u soku rebra lista u vrijeme berbe kada su postignuti podjednaki ili viši prinosi i cijene opadao je odlaganjem berbe i, uz neke izuzetke, od donjih prema gornjim segmentima. Međutim, na osnovi rezultata ovog istraživanja nije bilo moguće odrediti kritične raspone sadržaja nitrata koji bi se mogli koristiti za procjenu zrelosti listova duhana za berbu.

Ključne riječi

virdžinijski duhan; zrelost; visina zalamanja; metoda berbe; prinos; cijena; nitrati u soku rebra lista u vrijeme berbe

Hrčak ID:

220091

URI

https://hrcak.srce.hr/220091

Datum izdavanja:

2.5.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.084 *