Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Studentska poduzeća kao pristup obrazovanju za poduzetništvo: primjeri i dobre prakse u Republici Hrvatskoj

Mario Šimunković orcid id orcid.org/0000-0001-9688-0169 ; Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski, Zagreb, Hrvatska
Maja Has ; Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski, Zagreb, Hrvatska
Dimitrije Milojević orcid id orcid.org/0000-0002-2671-0129 ; Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 345 Kb

str. 151-166

preuzimanja: 465

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 345 Kb

str. 151-166

preuzimanja: 615

citiraj


Sažetak

Ciljevi ovog rada su prikazati modele obrazovanja za poduzetništvo na visokoškolskoj razini u Republici Hrvatskoj s fokusom na metodološki pristup razvoja studentskih poduzeća te stvoriti podlogu za provedbu dubljeg istraživanja studentskog poduzetništva u Republici Hrvatskoj. Razvoj i promocija obrazovanja za poduzetništvo jedan je od ključnih ciljeva politika Europske unije dugi niz godina. Obrazovanje za poduzetništvo ima značajnu ulogu u oblikovanju načina razmišljanja mladih, kao i u razvijanju vještina, znanja i kompetencija koji su neophodni za stvaranje poduzetničke kulture. Visoka učilišta kao mjesto susreta znanja i ekspertize s jedne strane, te proaktivnosti, inovacija i ideja s druge strane, predstavljaju glavne nosioce razvoja sustava obrazovanja za poduzetništvo. Kroz nove i kreativne načine poučavanja i učenja, nastavne programe i izvannastavne aktivnosti, izravno utječu na promociju poduzetništva kao odabira karijere. U ovom radu autori analiziraju pristupe u obrazovanju za poduzetništvo na visokim učilištima, s posebnim naglaskom na studentska poduzeća.

Ključne riječi

obrazovanje za poduzetništvo; studentsko poduzetništvo; studentska poduzeća; visoka učilišta

Hrčak ID:

221261

URI

https://hrcak.srce.hr/221261

Datum izdavanja:

19.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.263 *