Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/ag.80.6.1
UTJECAJ ZRELOSTI I POVEZANIH UZGOJNIH POSTUPAKA NA VIRDŽINIJSKI DUHAN II. UKUPNI DUŠIK, BJELANČEVINE, NIKOTIN I REDUCIRAJUĆI ŠEĆERI
Kristina Gršić
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za zaštitu bilja, Zagreb, Hrvatska
Miroslav Čavlek
; Duhanski institut Zagreb d.o.o., Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Istraživanje je provedeno u 2006. i 2008. kako bi se utvrdio utjecaj visine zalamanja, metode berbe i zrelosti lista u vrijeme berbe na sadržaj ukupnog dušika, bjelančevina, nikotina i reducirajućih šećera. Postupci u pokusu bili su visina zalamanja (17 i 20 listova za berbu), metoda berbe (3, 4 i 7 berbi) i zrelost listova u berbi (nezreli, zreli i prezreli). Primijenjen je split-split plot dizajn s četiri repeticije. Koncentracija istraživanih kemijskih svojstava proučavana je u listovima iz trećeg (6 i 7 list) i sedmog (14 i 15 list) segmenta na stabljici. Visina zalamanja nije utjecala na prosječni sadržaj ukupnog dušika, bjelančevina, nikotina i reducirajućih šećeri. Utjecaj metode berbe na istraživan kemijski sastav bio je mali. Odgađanje berbe uzrokovalo je smanjenja prosječnog sadržaja ukupnog dušika i bjelančevina, povećanja sadržaja nikotina, a sadržaj redukcirajućih šećera povećavao se do optimalne zrelosti ili prezrelosti. Međutim, prisutnost interakcija ukazuje da berba listova duhana u različitim stadijima zrelosti može proizvesti nekonzistentne rezultate ovisno o metodi berbe i visini zalamanja.
Ključne riječi
virdžinijski duhan; zrelost; visina zalamanja; metoda berbe; kemijska svojstva
Hrčak ID:
222981
URI
Datum izdavanja:
3.6.2019.
Posjeta: 1.513 *