hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.33128/ag.80.6.3

PROMJENE U KEMIJSKOM SASTAVU I REOLOŠKIM SVOJSTVIMA PŠENICE TIJEKOM SKLADIŠTENJA

Katarina Kurtović ; studentica Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Matković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Karmen Jukić ; BELJE d.d. PC TSH PJ Mlin Križevci, Hrvatska
Željko Jukić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 385-402 preuzimanja: 421* citiraj
APA 6th Edition
Kurtović, K., Matković, A., Jukić, K. i Jukić, Ž. (2018). PROMJENE U KEMIJSKOM SASTAVU I REOLOŠKIM SVOJSTVIMA PŠENICE TIJEKOM SKLADIŠTENJA . Agronomski glasnik, 80 (6), 385-402. https://doi.org/10.33128/ag.80.6.3
MLA 8th Edition
Kurtović, Katarina, et al. "PROMJENE U KEMIJSKOM SASTAVU I REOLOŠKIM SVOJSTVIMA PŠENICE TIJEKOM SKLADIŠTENJA ." Agronomski glasnik, vol. 80, br. 6, 2018, str. 385-402. https://doi.org/10.33128/ag.80.6.3. Citirano 23.09.2021.
Chicago 17th Edition
Kurtović, Katarina, Ana Matković, Karmen Jukić i Željko Jukić. "PROMJENE U KEMIJSKOM SASTAVU I REOLOŠKIM SVOJSTVIMA PŠENICE TIJEKOM SKLADIŠTENJA ." Agronomski glasnik 80, br. 6 (2018): 385-402. https://doi.org/10.33128/ag.80.6.3
Harvard
Kurtović, K., et al. (2018). 'PROMJENE U KEMIJSKOM SASTAVU I REOLOŠKIM SVOJSTVIMA PŠENICE TIJEKOM SKLADIŠTENJA ', Agronomski glasnik, 80(6), str. 385-402. https://doi.org/10.33128/ag.80.6.3
Vancouver
Kurtović K, Matković A, Jukić K, Jukić Ž. PROMJENE U KEMIJSKOM SASTAVU I REOLOŠKIM SVOJSTVIMA PŠENICE TIJEKOM SKLADIŠTENJA . Agronomski glasnik [Internet]. 2018 [pristupljeno 23.09.2021.];80(6):385-402. https://doi.org/10.33128/ag.80.6.3
IEEE
K. Kurtović, A. Matković, K. Jukić i Ž. Jukić, "PROMJENE U KEMIJSKOM SASTAVU I REOLOŠKIM SVOJSTVIMA PŠENICE TIJEKOM SKLADIŠTENJA ", Agronomski glasnik, vol.80, br. 6, str. 385-402, 2018. [Online]. https://doi.org/10.33128/ag.80.6.3

Sažetak
Pšenica (Triticum aestivum L.) je jedna od najvažnijih ratarskih kultura u Hrvatskoj. Nakon žetve, sprema se u skladišta u kojima ostaje do trenutka prerade u mlinske proizvode. Dokazano je, da je kakvoća pšenice nešto slabija odmah nakon žetve i da je potrebno da pšenica određeno vrijeme ostane uskladištena. To razdoblje koje se još naziva i posliježetveno dozrijevanje, traje različito za različite sorte. Tijekom tog razdoblja ali i tijekom skladištenja zrna pšenice do prerade, određeni čimbenici mogu pozitivno, ali i negativno utjecati na proteine, ugljikohidrate, lipide, hektolitarsku masu, svojstva mljevenja i reološka svojstva. Cilj ovog rada je korištenjem znanstvene literature prikazati koji čimbenici i na koji način utječu na promjenu ugljikohidrata, masti i proteina tijekom skladištenja pšenice te dinamiku poboljšanja reoloških svojstava pšenice od uskladištenja do početka prerade.

Ključne riječi
pšenica; posliježetveno dozrijevanje; reološka svojstva; kemijski sastav

Hrčak ID: 222985

URI
https://hrcak.srce.hr/222985

[engleski]

Posjeta: 744 *