Stručni rad
Gastronomska ponuda Podravine u funkciji ruralnog turizma
Sandra Kantar
orcid.org/0000-0003-0992-0383
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Gordana Pintarić
; Križevci
Kristina Svržnjak
orcid.org/0000-0002-0064-1735
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Sažetak
U radu se prikazuju potencijali gastronomske ponude Podravine za razvoj ruralnog turizma i gastroturizma. Gastronomska ponuda Podravine je vrlo raznolika i očuvana, te odražava kulturu življenja i rada minulih razdoblja. Provedbom intervjua sa stručnjacima koji su povezani sa istraživačkom temom dobivena su afirmativna mišljenja o prepoznatljivosti tradicionalnih podravskih jela od kojih se najveći naglasak stavlja na hajdinu i ječmenu kašu, jela od koprive, te Bregofsku pitu. Najveću ulogu u jačanju gastronomske ponude imaju turističke zajednice, udruge i osviješteni konzumenti podravskih jela, a gastronomska ponuda može se unaprijediti putem udruživanja seljačkih gospodarstava koja u svojoj ponudi imaju tradicionalna podravska jela po prihvatljivoj cijeni, ciljanim gastronomskim manifestacijama koje populariziraju podravska jela, te korištenjem namirnica koje su proizvedene na vlastitim poljoprivrednim gospodarstvima.
Ključne riječi
gastronomska ponuda; Podravina; ruralni turizam; intervju
Hrčak ID:
223359
URI
Datum izdavanja:
1.6.2019.
Posjeta: 1.818 *