hrcak mascot   Srce   HID

Nova prisutnost : časopis za intelektualna i duhovna pitanja, Vol.V No.3 Studeni 2007.

Pregledni rad

Lice i naličje cijepljenja protiv hepatitisa B (Ovo bi svakako trebali pročitati budući roditelji)

Marijan Jošt
Eugen Šooš

Puni tekst: hrvatski, pdf (96 KB) str. 305-324 preuzimanja: 3.229* citiraj
APA
Jošt, M., Šooš, E. (2007). Lice i naličje cijepljenja protiv hepatitisa B (Ovo bi svakako trebali pročitati budući roditelji). Nova prisutnost : časopis za intelektualna i duhovna pitanja, V(3), 305-324. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22341

Sažetak
Premda hepatitis B nije česta bolest u SAD-u, EU, pa ni u Hrvatskoj, a zaraza se ne javlja kao epidemija, prema odlukama nadležnih vlasti sva se djeca trebaju cijepiti tri puta. Prvo je cijepljenje nakon poroda, prije otpuštanja iz rodilišta. Tu su odluku u SAD-u financijskim donacijama podržale velike farmaceutske korporacije.
U posljednje vrijeme u medicinskoj literaturi sve je više izvješća o pojavi brojnih zdravstvenih problema (kronične bolesti imunološkog i nervnog sustava) nakon cijepljenja djece i odraslih protiv hepatitisa B. Znanstvenici upozoravaju da genetski modificirano cjepivo protiv hepatitisa B sadrži polipeptidnu sekvencu mielin, koja je prisutna i u ljudskom nervnom tkivu. Mehanizmom molekalarne mimikrije ovaj polipeptid može djelovati kao autoantigen i izazvati bolesti autoimune demielinizacije mozga poput multiple skleroze i niza poteškoća u razvoju. Prema Programu cijepljenja u Hrvatskoj je obvezno cijepljenje protiv hepatitisa B uvedeno 1999., a za novorođenčad 2007. godine. Potreba za ovakvom mjerom kritički je raspravljana.

Ključne riječi
cjepivo; cijepljenje; hepatitis B; farmaceutska industrija; smrt novorođenčad; biološko oružje

Hrčak ID: 22341

URI
https://hrcak.srce.hr/22341

[engleski]

Posjeta: 6.563 *