Kratko priopćenje
https://doi.org/10.17113/ftb.57.02.19.5957
Karakterizacija, antioksidacijska i antibakterijska aktivnost eteričnih ulja i inkapsuliranih u biorazgradivom materijalu nakon sušenja zamrzavanjem
Mariia Kokina
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Department of Food Technology and Biochemistry, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Serbia
Ana Salević
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Department of Food Technology and Biochemistry, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Serbia
Ana Kalušević
; Institute of Meat Hygiene and Technology, Kaćanskog 13, 11040 Belgrade, Serbia
Steva Lević
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Department of Food Technology and Biochemistry, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Serbia
Milena Pantić
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Department of Food Technology and Biochemistry, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Serbia
Dejan Pljevljakušić
; Institute for Medicinal Plants Research “Dr Josif Pančić”, Tadeuša Košćuška 1, 11000 Belgrade, Serbia
Katarina Šavikin
; Institute for Medicinal Plants Research “Dr Josif Pančić”, Tadeuša Košćuška 1, 11000 Belgrade, Serbia
Mark Shamtsyan
; Saint Petersburg State Institute of Technology (Technical University), Department of Technology of Microbiological Synthesis, Moskovsky Prospect 26, 190013 Saint Petersburg, Russia
Miomir Nikšić
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Department of Food Technology and Biochemistry, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Serbia
Viktor Nedović
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Department of Food Technology and Biochemistry, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Serbia
Sažetak
U istraživanju je ispitan antimikrobni i antioksidacijski učinak uobičajenih i komercijalno dostupnih eteričnih ulja, kao alternativa sintetičkim konzervansima. Upotrijebljeni su sljedeći biljni izvori: lavanda (Lavandula angustifolia), čajevac (Melaleuca alternifolia), bergamot (Citrus bergamia) i paprena metvica (Mentha piperita). Antioksidacijska aktivnost eteričnih ulja ispitana je pomoću 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) i 2,2′-azinobis (3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) (ABTS). Mikrodilucijska metoda pokazala je da su eterična ulja lavande i bergamota bila učinkovitija u inhibiciji rasta bakterija od drugih ispitanih ulja, uz minimalnu inhibicijsku koncentraciju od 5 μg/mL. U radu se također opisuje uspješnost primjene elektrostatske ekstruzije za inkapsulaciju eteričnih ulja u alginatne kuglice, što omogućuje zadržavanje sposobnosti neutralizacije slobodnih radikala eteričnih ulja tijekom vremena.
Ključne riječi
alginat; eterična ulja; visoka hlapljivost; prirodni konzervansi
Hrčak ID:
223882
URI
Datum izdavanja:
30.6.2019.
Posjeta: 1.993 *