hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/pc.23.1-2.1

Nutritivni potencijal ploda sorti kivija

Sandra Voća   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0571-0872 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Čaušević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska, Diplomski studij, Hortikultura
Jana Šic Žlabur   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3232-585X
Martina Skendrović Babojelić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nadica Dobričević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Stjepan Pliestić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ante Galić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0155-7228 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (699 KB) str. 3-13 preuzimanja: 136* citiraj
APA 6th Edition
Voća, S., Čaušević, J., Šic Žlabur, J., Skendrović Babojelić, M., Dobričević, N., Pliestić, S. i Galić, A. (2019). Nutritivni potencijal ploda sorti kivija . Pomologia Croatica, 23 (1-2), 3-13. https://doi.org/10.33128/pc.23.1-2.1
MLA 8th Edition
Voća, Sandra, et al. "Nutritivni potencijal ploda sorti kivija ." Pomologia Croatica, vol. 23, br. 1-2, 2019, str. 3-13. https://doi.org/10.33128/pc.23.1-2.1. Citirano 08.08.2020.
Chicago 17th Edition
Voća, Sandra, Jasmina Čaušević, Jana Šic Žlabur, Martina Skendrović Babojelić, Nadica Dobričević, Stjepan Pliestić i Ante Galić. "Nutritivni potencijal ploda sorti kivija ." Pomologia Croatica 23, br. 1-2 (2019): 3-13. https://doi.org/10.33128/pc.23.1-2.1
Harvard
Voća, S., et al. (2019). 'Nutritivni potencijal ploda sorti kivija ', Pomologia Croatica, 23(1-2), str. 3-13. https://doi.org/10.33128/pc.23.1-2.1
Vancouver
Voća S, Čaušević J, Šic Žlabur J, Skendrović Babojelić M, Dobričević N, Pliestić S i sur. Nutritivni potencijal ploda sorti kivija . Pomologia Croatica [Internet]. 2019 [pristupljeno 08.08.2020.];23(1-2):3-13. https://doi.org/10.33128/pc.23.1-2.1
IEEE
S. Voća, et al., "Nutritivni potencijal ploda sorti kivija ", Pomologia Croatica, vol.23, br. 1-2, str. 3-13, 2019. [Online]. https://doi.org/10.33128/pc.23.1-2.1

Sažetak
Plod kivija ističe se značajnim nutritivnim svojstvima s obzirom da je bogat izvor različitih vitamina, posebice vitamina C, minerala, prehrambenih vlakana te bioaktivnih spojeva visoke antioksidacijske aktivnosti. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu te sadržaju bioaktivnih spojeva plodova četiriju sorta kivija 'Abbott', 'Bruno', 'Monty' i 'Hayward' uzgojenih u Čapljini (BiH). Analizirani su ključni parametri osnovnog kemijskog sastava kao i sadržaj bioaktivnih i pigmentnih spojeva. Sorta 'Monty' imala je najveći sadržaj ukupne suhe tvari (20,52 %) kao i topljive suhe tvari (15,93 %) dok je kod sorte 'Bruno' utvrđen najveći sadržaj vitamina C (107,44 mg/100 g svježe tvari), ukupnih klorofila (18,25 μg/g) i karotenoida (4,60 μg/g), kao i antioksidacijski kapacitet (2134,84 μmol TE/L). S obzirom na dobivene rezultate u sklopu ovog istraživanja može se zaključiti kako kvaliteta ploda kivija značajno ovisi o genetskim karakteristikama sorte. Plod kivija pokazuje visoku nutritivnu vrijednost, te je bogat izvor različitih bioaktivnih spojeva značajnog antioksidacijskog djelovanja što ga prvenstveno izdvaja kao sirovinu značajnu za ljudsko zdravlje.

Ključne riječi
sorta; kivi; vitamin C; ukupni fenoli; pigmentni spojevi; antioksidacijski kapacitet

Hrčak ID: 226637

URI
https://hrcak.srce.hr/226637

[engleski]

Posjeta: 264 *