Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

STANDARDI U RADU S DJECOM I MLADIMA S POREMEĆAJIMA U PONAŠANJU

Dejana Bouillet orcid id orcid.org/0000-0002-0486-3378 ; Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Antonija Žižak orcid id orcid.org/0000-0003-3653-340X ; Sveučilište u Zagrebu,Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 545 Kb

str. 21-48

preuzimanja: 1.830

citiraj


Sažetak

Prva procjena kvalitete programa prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih napravljena je 2002. godine, u sklopu aktivnosti Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za prevenciju poremećaja u ponašanju, s ciljem izrade standarda dobre prakse u radu s djecom i mladima s poremećajima u ponašanju. Izrada standarda uključivala je tri vrste aktivnosti: analizu recentne literature, razgovore u fokus grupama sa stručnjacima koji nude programe intervencija i s onima koji takve programe naručuju, te usklađivanje i formiranje prijedloga standarda dobre prakse. Potom su po posebno osmišljenom protokolu prikupljeni podaci za 239 programa. Među njima je odabrano 14 potencijalnih modela programa koji su udovoljavali većini (50% i više) definiranih standarda. 2002. godine ni jedan program nije u potpunosti udovoljio svim propisanim kriterijima. Pet godina kasnije (2007. godine) izvršena je njihova ponovna procjena. Time se željelo utvrditi jesu li »opstali na tržištu« kako su se razvijali, odnosno je li njihova kvaliteta rasla ili opadala.

Usporedba obje procjene pokazala je da su programi vrlo dinamični te da teže kontinuiranom napretku u svim analiziranim standardima. Programi obuhvaćeni dvjema procjenama nude neke odgovore na potrebe populacije djece i mladih s poremećajima u ponašanju. Ipak, programe je potrebno i dalje usavršavati. Udovoljavanje mnogim standardima iziskuje kvalitetniju suradnju nositelja programa i formalnih institucija društva zaduženih za prevenciju i tretman poremećaja u ponašanju. Nositelji programa trebali bi biti usmjereniji na suvremene teorijske spoznaje i evaluacije postignuća.

Ključne riječi

djeca i mladi s poremećajima u ponašanju, standardi dobre prakse, procjena

Hrčak ID:

23097

URI

https://hrcak.srce.hr/23097

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.011 *