hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Tradicijska primjena samoniklog i naturaliziranog bilja kao potencijal za inovacije u razvoju ruralnih područja Hrvatske

Josip Juračak ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb
Domenika Gugić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7608-4728 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb
Ivana Vitasović-Kosić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9372-5892 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (304 KB) str. 91-102 preuzimanja: 97* citiraj
APA 6th Edition
Juračak, J., Gugić, D. i Vitasović-Kosić, I. (2019). Tradicijska primjena samoniklog i naturaliziranog bilja kao potencijal za inovacije u razvoju ruralnih područja Hrvatske. Agroeconomia Croatica, 9 (1), 91-102. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/231060
MLA 8th Edition
Juračak, Josip, et al. "Tradicijska primjena samoniklog i naturaliziranog bilja kao potencijal za inovacije u razvoju ruralnih područja Hrvatske." Agroeconomia Croatica, vol. 9, br. 1, 2019, str. 91-102. https://hrcak.srce.hr/231060. Citirano 27.09.2020.
Chicago 17th Edition
Juračak, Josip, Domenika Gugić i Ivana Vitasović-Kosić. "Tradicijska primjena samoniklog i naturaliziranog bilja kao potencijal za inovacije u razvoju ruralnih područja Hrvatske." Agroeconomia Croatica 9, br. 1 (2019): 91-102. https://hrcak.srce.hr/231060
Harvard
Juračak, J., Gugić, D., i Vitasović-Kosić, I. (2019). 'Tradicijska primjena samoniklog i naturaliziranog bilja kao potencijal za inovacije u razvoju ruralnih područja Hrvatske', Agroeconomia Croatica, 9(1), str. 91-102. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/231060 (Datum pristupa: 27.09.2020.)
Vancouver
Juračak J, Gugić D, Vitasović-Kosić I. Tradicijska primjena samoniklog i naturaliziranog bilja kao potencijal za inovacije u razvoju ruralnih područja Hrvatske. Agroeconomia Croatica [Internet]. 2019 [pristupljeno 27.09.2020.];9(1):91-102. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/231060
IEEE
J. Juračak, D. Gugić i I. Vitasović-Kosić, "Tradicijska primjena samoniklog i naturaliziranog bilja kao potencijal za inovacije u razvoju ruralnih područja Hrvatske", Agroeconomia Croatica, vol.9, br. 1, str. 91-102, 2019. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/231060. [Citirano: 27.09.2020.]

Sažetak
U ovom radu su prikazani rezultati etnobotaničkog istraživanja provedenog na lokacijama Drenov Bok i Vela Luka koji su nadopunjeni istraživanjem mogućnosti i pravaca inovativne komercijalizacije samoniklog i naturaliziranog bilja. Istraživanjem je inventarizirano 114 vrsta i podvrsta bilja: 33 vrste na obje lokacije, 80 u Vela Luci i 67 u Drenovom Boku. Najveći broj vrsta koristi se za pripremu jela (99 vrsta), zatim kao lijek (53), za pripremu bezalkoholnih pića i napitaka (40) te alkoholnih pića (31 vrsta). Manji broj vrsta se koristi za kozmetičke pripravke, za dekoraciju, za gradnju te u različitim tradicijskim običajima ili obredima. Najčešće spominjane vrste za pripremu jela i pića su ružmarin (Rosmarinus officinalis) i bazga (Sambucus nigra), a za ljekovite pripravke kamilica (Chamomilla recutita) i pasja ruža (Rosa canina). Za ublažavanje tegoba kod bolesti dišnih organa spominju se menta (Mentha pulegium), sljez (Althaea officinalis), trputac (Plantago lanceolata) i smreka (Picea abies), kod upale uha čuvarkuća (Sempervivum tectorum), za kožne bolesti gavez (Symphytum officinale), kod nesanice melisa (Melissa officinalis) kod želučanih tegoba pelin (Artemisia absinthium) te protiv kožnih bradavica rosopas (Chelidonium majus) i smokva (Ficus carica). Veliki broj načina korištenja te prerade i načina pripreme samoniklog bilja ostao je u pamćenju lokalne zajednice te predstavlja bazu za inovacije i razvoj novih proizvoda i usluga. Pri tome možemo razlikovati tri glavna razvojna pravca, i to: (1) društveno korisne inovacije namijenjene edukaciji i širenju znanja, (2) komercijalne inovacije u prehrambenom, kozmetičkom ili farmaceutskom sektoru i (3) komercijalne inovacije u području turističkih i ugostiteljskih usluga.

Ključne riječi
ljekovito bilje; etnobotanika; inovacije; ruralni razvoj

Hrčak ID: 231060

URI
https://hrcak.srce.hr/231060

[engleski]

Posjeta: 195 *