Agroeconomia Croatica, Vol. 9 No. 1, 2019.
Prethodno priopćenje
Ekonomska uspješnost ekološke proizvodnje oraha i lješnjaka – poslovna praksa
Vesna Očić
orcid.org/0000-0002-0323-6743
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb
Matej Rukavina
Kristina Batelja Lodeta
orcid.org/0000-0002-8488-3490
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb
Branka Šakić Bobić
orcid.org/0000-0001-9372-7628
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb
Sažetak
Ekološka proizvodnja ima višestruko društveno značenje jer opskrbljuje tržište te doprinosi zaštiti okoliša i ruralnom razvoju. U radu su metodom analize slučaja istražena dva gospodarstva koja se bave ekološkom proizvodnjom orašastih plodova na području Požeško-slavonske županije. Gospodarstvo koje proizvodi orahe poslovalo je uz ekonomičnost 1,38, produktivnost rada 231,11 HRK h-1, rentabilnost 8,97 %, ostvarilo je 20.800 HRK prihoda po ha, dok su mu potpore činile 54 % prihoda. Gospodarstvo koje proizvodi lješnjake poslovalo je uz ekonomičnost 1,66, produktivnost rada 608,57 HRK h-1, rentabilnost 46,27 %, ostvarilo je 21.300 HRK prihoda po ha, dok su mu potpore činile 34 % prihoda.
Ključne riječi
ekološka proizvodnja; ekonomski pokazatelji; lješnjak; orah
Hrčak ID:
231063
URI
Datum izdavanja:
17.11.2019.
Posjeta: 2.395 *