Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.37083/bosn.2019.24.82

Pisana riječ i biblioteke u Bosni i Hercegovini do XX stoljeća

Ismet Ovčina orcid id orcid.org/0000-0001-9258-7299 ; Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: bosanski pdf 2.109 Kb

str. 82-87

preuzimanja: 640

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine u svim svojim vidovima i u bilo kojem vremenskom intervalu svjedoči o složenosti života na ovom tlu. U radu su predstavljeni tokovi pisane riječi i stvaranja biblioteka u Bosni i Hercegovini.
Vidjet ćemo da se upravo u domenu pisma i knjige, bolje nego u bilo kojem drugom mediju, raspoznaje prisustvo pojedinih utjecajnih sfera, kao i originalni stvaralački duh ljudi ove zemlje. U našoj zemlji u srednjem vijeku su se koristila četiri sistema pisma. To su bili grčko i latinsko pismo te glagoljica i ćirilica. Razlog tome je susret različitih civilizacija koje su se ovdje i razvijale, a ovakav primjer korištenja različitih pisama u maloj regiji je jedinstven u svijetu.
Preko pisma i knjiga dolazimo do nastanka i prvih biblioteka u Bosni i Hercegovini. Kao što su knjige jedan od bitnih elemenata za širenje pismenosti, tako su i biblioteke jedno od najvažnijih sredstava da se omogući to širenje i da knjiga dođe do čitaoca. Biblioteke i bibliotekarstvo u Bosni i Hercegovini prolazili su kroz razne faze, ali su ostajali vjerni svojoj funkciji kroz stoljeća – razvoju kulture i masovnog obrazovanja i nauke. Biblioteke su bile i ostale stub civilizacije.

Ključne riječi

pismenost; pisana riječ; biblioteke; kultura; obrazovanje; , Bosna i Hercegovina

Hrčak ID:

231093

URI

https://hrcak.srce.hr/231093

Datum izdavanja:

18.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.257 *




Uvod

Tekst uvoda

Metode

Metode korištene u izradi rada.

Rezultati

Tekst rezultata

Rasprava

Tekst

Zahvale

Tekst zahvale

Appendices

Appendix

Tekst appendixa

References

1 

Prezime Ime 1993. Naslov clanka. Izvor (casopis), Volumen, Broj Pocetna stranica-Posljednja stranica. https://doi.org/ID publikacijeURL

2 

Prezime Ime. Knjiga. Mjesto izdavanja: Izdavac, Godina.

3 

Vlasnik/autor podataka. Naslov podatkovnog seta. (Godina) Izvor. Verzija. Godina. IdentifikatorVanjski link


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.