Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31953/sz.46.1.1

GEOMORFOLOŠKA OBILJEŽJA SJEVERNOG VELEBITA

Neven Bočić orcid id orcid.org/0000-0001-6102-5330 ; Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mladen Pahernik ; Hrvatsko vojno učilište
Sanja Faivre orcid id orcid.org/0000-0001-7610-1164 ; Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 4.470 Kb

str. 5-36

preuzimanja: 1.164

citiraj


Sažetak

U članku se prikazuju geomorfološka obilježja područja sjevernog Velebita s posebnim naglaskom na Nacionalni park Sjeverni Velebit. Temeljne morfometrijske i morfogenetske analize nekad rađene analogno, načinjene su korištenjem digitalnih tehnologija te nadopunjene novim analizama i terenskim radom. Od općih morfometrijskih metoda korištene su hipsometrija, analiza nagiba padina, analiza vertikalne raščlanjenosti
te ekspozicije padina. Morfogenetska analiza temelji se na specifičnim morfometrijskim te terenskim istraživanjima. U okviru morfogeneze analiziran je morfostrukturni reljef, a od egzogenih utjecaja najveća je pažnja posvećena krškim, glaciokrškim i fluviokrškim reljefnim oblicima.
Analiza krškog reljefa na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, jednog od temeljnog fenomena Parka, pokazala je da je više od polovice njegove površine (50,66%) predstavljeno krškim depresijama (ponikve i uvale), što govori o izuzetno jakoj i
dugotrajnoj denudaciji. Uz krške procese, pojačanoj denudaciji značajno su pridonijeli glacijalni procesi koji su u vrijeme posljednjeg glacijalnog maksimuma znatno preoblikovali krške reljefne oblike i generalno utjecali na geomorfološku evoluciju Sjevernog Velebita.
Oledba Sjevernog Velebita, osim na krške reljefne oblike, utjecala je povremeno na intenziviranje fluvijalnih te postojanje limničkih procesa, stoga je poznavanje geomorfoloških obilježja Sjevernog Velebita i Nacionalnog parka Sjeverni Velebit od iznimnog značenja, kako za očuvanje georaznolikosti, tako i za njegovu daljnju turističku valorizaciju i promociju.

Ključne riječi

geomorfologija, krš, glaciokrš, reljef, Sjeverni Velebit

Hrčak ID:

231850

URI

https://hrcak.srce.hr/231850

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.912 *