Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31953/sz.46.1.13

GACKI ČAKAVSKI GOVORI S PODRUČJA OTOČCA – ZAŠTIĆENO NEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO REPUBLIKE HRVATSKE

Milan Kranjčević ; Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke, Otočac


Puni tekst: hrvatski pdf 1.394 Kb

str. 337-344

preuzimanja: 746

citiraj


Sažetak

Gacki čakavski govori na području Gacke starinački su govori te pripadaju čakavskomu narječju. Klasifikacijom spadaju u ikavsko-ekavski dijalekt, a potom se dijele na dvije grupe poddijalekata - rubni i kontinentalni (Kuterevo), a zatim na mjesne govore pojedinih naselja.
Gacka čakavština je, povijesno gledano, ostatak nekadašnje prevladavajuće
čakavštine na prostoru današnje Gacke, Like i Krbave, ali i mnogo šire. Zbog osmanlijskih prodora u srednjemu vijeku to jezično područje je na crti Vrbas – Neretva potiskivano prema zapadu te je došlo do naseljavanja novoga žiteljstva koje je pripadalo štokavskomu
narječju. U suvremenosti je gacka čakavština očuvana u dva areala: na području Otočca i na području Brinja. Ona se oslanja na senjsku, odnosno modruško-ogulinsku čakavštinu i dalje, sve do južnih krajeva Karlovca, odnosno Ozlja.
Gacka čakavština je, kao i svi neštokavski govori, ali i mnogo štokavskih, bila potiskivana u prostoru javne komunikacije. Trebalo je podosta napora da se izvorni govornici osmjele i ohrabre njome čim više koristiti. Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke je i osnovana s ciljem promidžbe i zaštite ove čakavštine. Sve je to nakon dvadesetogodišnjeg djelovanja Katedre rezultiralo 2018. zaštitom Gacke čakavštine s područja Otočca kao nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Ključne riječi

gacka čakavština; nematerijalna kulturna baština; Otočac

Hrčak ID:

231937

URI

https://hrcak.srce.hr/231937

Datum izdavanja:

20.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.681 *