Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31192/np.18.1.9

»Za slobodu nas Krist oslobodi« (Gal 5,1) – Poimanje slobode u Poslanici Galaćanima (I.: Sintagma u povijesnom kontekstu poslanice i kristološke vjere)

Marinko Vidović orcid id orcid.org/0000-0003-0746-023X ; Sveučilište u Splitu, Katolički bogoslovni fakultet, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 152 Kb

str. 115-126

preuzimanja: 476

citiraj


Sažetak

Polazeći od sintagme »za slobodu nas Krist oslobodi« (Gal 5,1) i stavivši je u kontekst nekih suvremenih poimanja slobode, autor u ovomu radu istražuje Pavlovo poimanje slobode na temelju Poslanice Galaćanima koja je označena kao Magna charta libertatis christianae. U prvoj cjelini rada smješta tu sintagmu u povijesni kontekst nastanka poslanice, iz čega je vidljivo da je njegov govor o slobodi posve određen konkretnim stanjem vjernika u galatskim crkvama, njihovom dilemom vraćanja pod Mojsijev Zakon pod utjecajem nekih vjerovjesnika koji su se ušuljali u crkve Galacije nakon Pavla. I to vrlo konkretno poimanje slobode izrasta ponajprije iz kristološke vjere o Božjem ostvarenju spasenja u Kristu. U tomu smislu može se reći da Pavao spasenjski učinak poruke evanđelja izražava pojmom »oslobođenje«, što je jedinstveno u Novomu zavjetu.

Ključne riječi

galatske Crkve, istina evanđelja, Pavao, sloboda, vjera, židovstvo

Hrčak ID:

236028

URI

https://hrcak.srce.hr/236028

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 806 *