Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Crkva i obitelj u promicanju zaštite života

Tonči Matulić orcid id orcid.org/0000-0003-3419-9938 ; Sveučilište u Zagrebu, Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb, Hrvatska
Ante Bekavac ; Sveučilište u Zagrebu, Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 145 Kb

str. 129-143

preuzimanja: 639

citiraj


Sažetak

Autori u radu iznose analitičko-povijesni pregled zauzimanja Crkve i obitelji u promicanju i zaštiti života. Najprije navode Drugi vatikanski koncil kao izvor koji je dao snažne poticanje za promicanje dostojanstva braka i obitelji i za zaštitu ljudskoga života. U nastavku predstavljaju, a na tragu koncilskih smjernica, nauk postkoncilskih papa sve do naših dana koji su se snažno zauzimali za zaštitu ljudskoga života od začeća do prirodne smrti te za promicanje i očuvanje dostojanstva braka i obitelji, promičući istovremeno vrijednosti koje iz toga proistječu. Ljudski život nepovrediva je vrijednost budući da u kršćanskom razumijevanju čovjeka njegova svetost i dužnost zaštite proizlaze iz činjenice da je stvoren na Božju sliku i priliku (usp. Post 1, 27). Bog je čovjeka stvorio slobodna i pozvao ga je na suradnički odnos u svijetu. Taj odnos upravo je poziv na odgovornost prema ljudskom životu pojedincima i ustanovama koje su dužne štititi i promicati ljudski život.
Autori, stoga, u radu ističu važnost navještaja kršćanske vizije braka i obitelji povezane s prenošenjem i zaštitom ljudskog života u crkvenome pastoralnom djelovanju. Naglašavaju da Crkva kao brižna majka u svijest doziva temeljnu istinu o pozivu i poslanju obitelji kao svetištu života, upravo kao istinskome izvoru iz kojega se rađa život i kao školi potpunije čovječnosti. Poziv Crkve i obitelji u suvremenom svijetu jest promicanje kulture života, svetosti i nepovredivosti ljudskoga života u svim njegovim fazama razvoja. Iako je Crkva svjesna brojnih opasnosti koje danas prijete ljudskome životu, ona ipak ne prestaje buditi nadu i pozivati sve na odgovornost u promicanju i zaštiti ljudskog života.

Ključne riječi

brak; Crkva; kultura smrti; kultura života; ljudski život; ljudsko dostojanstvo; obitelj; svetost života

Hrčak ID:

236034

URI

https://hrcak.srce.hr/236034

Datum izdavanja:

20.3.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.554 *