Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Zapadna jugoslavenska granica u današnjoj Sloveniji od kraja Prvoga do kraja Drugoga svjetskog rata

Kornelija Ajlec
Petar Mikša
Matija Zorn


Puni tekst: hrvatski pdf 690 Kb

str. 91-110

preuzimanja: 1.304

citiraj


Sažetak

Autori obrađuju oblikovanje i značajke zapadne jugoslavenske granice na današnjem teritoriju Slovenije od kraja Prvog svjetskog rata do kraja Drugog svjetskog rata. Opisuju rapalsku granicu koja je pratila razvođe između jadranskog područja i porječja Save; u sjevernom dijelu po Julijskim Alpama, u srednjem dijelu po brdima predalpskog svijeta, a u južnom dijelu po Dinarskom gorju. Nakon sklopljenog dogovora o granici obje su je strane počele utvrđivati. Prvi su s time počeli Talijani dvadesetih godina 20. stoljeća. Do većeg utvrđivanja, poznatog
kao „Alpski zid“, na talijanskoj strani došlo je 1931. Na jugoslavenskoj strani slična inicijativa pojavila se sredinom dvadesetih godina, a prije 1935. nije došlo do većeg utvrđivanja, kada su počeli s izgradnjom Rupnikove linije.
Nakon okupacije Kraljevine Jugoslavije 1941. Talijani su zajedno s Nijemcima potpisali novi dogovor o svojoj istočnoj granici. Sjeverni dio rapalske granice još uvijek je služio kao državna granica između Italije i Njemačke, a njezin južni dio postao je unutarnja talijanska pokrajinska granica. Nakon Drugog svjetskog rata granica između Italije i Jugoslavije bila je pomaknuta prema zapadu, puno bliže slovenskoj zapadnoj etničkoj granici.

Ključne riječi

rapalska granica; Alpski zid; Rupnikova linija; Prvi svjetski rat; Drugi svjetski rat; Italija; Slovenija

Hrčak ID:

236075

URI

https://hrcak.srce.hr/236075

Datum izdavanja:

21.3.2020.

Posjeta: 1.769 *