hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0301

Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mliječne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira

Iva Dolenčić Špehar ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Darija Bendelja Ljoljić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Zvjezdana Petanjek ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Šimun Zamberlin ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Milna Tudor Kalit ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Dubravka Samaržija ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (330 KB) str. 135-149 preuzimanja: 238* citiraj
APA 6th Edition
Dolenčić Špehar, I., Bendelja Ljoljić, D., Petanjek, Z., Zamberlin, Š., Tudor Kalit, M. i Samaržija, D. (2020). Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mliječne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira. Mljekarstvo, 70 (3), 135-149. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0301
MLA 8th Edition
Dolenčić Špehar, Iva, et al. "Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mliječne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira." Mljekarstvo, vol. 70, br. 3, 2020, str. 135-149. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0301. Citirano 29.07.2021.
Chicago 17th Edition
Dolenčić Špehar, Iva, Darija Bendelja Ljoljić, Zvjezdana Petanjek, Šimun Zamberlin, Milna Tudor Kalit i Dubravka Samaržija. "Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mliječne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira." Mljekarstvo 70, br. 3 (2020): 135-149. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0301
Harvard
Dolenčić Špehar, I., et al. (2020). 'Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mliječne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira', Mljekarstvo, 70(3), str. 135-149. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0301
Vancouver
Dolenčić Špehar I, Bendelja Ljoljić D, Petanjek Z, Zamberlin Š, Tudor Kalit M, Samaržija D. Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mliječne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira. Mljekarstvo [Internet]. 2020 [pristupljeno 29.07.2021.];70(3):135-149. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0301
IEEE
I. Dolenčić Špehar, D. Bendelja Ljoljić, Z. Petanjek, Š. Zamberlin, M. Tudor Kalit i D. Samaržija, "Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mliječne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira", Mljekarstvo, vol.70, br. 3, str. 135-149, 2020. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0301
Puni tekst: engleski, pdf (330 KB) str. 135-149 preuzimanja: 269* citiraj
APA 6th Edition
Dolenčić Špehar, I., Bendelja Ljoljić, D., Petanjek, Z., Zamberlin, Š., Tudor Kalit, M. i Samaržija, D. (2020). Antimicrobial activity of bacteriocins of Lactic Acid Bacteria on Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Clostridium tyrobutyricum in cheese production. Mljekarstvo, 70 (3), 135-149. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0301
MLA 8th Edition
Dolenčić Špehar, Iva, et al. "Antimicrobial activity of bacteriocins of Lactic Acid Bacteria on Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Clostridium tyrobutyricum in cheese production." Mljekarstvo, vol. 70, br. 3, 2020, str. 135-149. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0301. Citirano 29.07.2021.
Chicago 17th Edition
Dolenčić Špehar, Iva, Darija Bendelja Ljoljić, Zvjezdana Petanjek, Šimun Zamberlin, Milna Tudor Kalit i Dubravka Samaržija. "Antimicrobial activity of bacteriocins of Lactic Acid Bacteria on Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Clostridium tyrobutyricum in cheese production." Mljekarstvo 70, br. 3 (2020): 135-149. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0301
Harvard
Dolenčić Špehar, I., et al. (2020). 'Antimicrobial activity of bacteriocins of Lactic Acid Bacteria on Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Clostridium tyrobutyricum in cheese production', Mljekarstvo, 70(3), str. 135-149. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0301
Vancouver
Dolenčić Špehar I, Bendelja Ljoljić D, Petanjek Z, Zamberlin Š, Tudor Kalit M, Samaržija D. Antimicrobial activity of bacteriocins of Lactic Acid Bacteria on Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Clostridium tyrobutyricum in cheese production. Mljekarstvo [Internet]. 2020 [pristupljeno 29.07.2021.];70(3):135-149. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0301
IEEE
I. Dolenčić Špehar, D. Bendelja Ljoljić, Z. Petanjek, Š. Zamberlin, M. Tudor Kalit i D. Samaržija, "Antimicrobial activity of bacteriocins of Lactic Acid Bacteria on Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Clostridium tyrobutyricum in cheese production", Mljekarstvo, vol.70, br. 3, str. 135-149, 2020. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0301

Sažetak
Opće prihvaćen koncept o nužnosti proizvodnje zdrave i sigurne hrane neizravno je utjecao na odluku da se i kemijski konzervansi zamijene prirodnim. Bakteriocini, a osobito oni koje sintetiziraju bakterije mliječne kiseline (BMK) u prehrambenoj se industriji smatraju njihovom učinkovitim zamjenom. U kontroli rasta mikrobnih uzročnika kvarenja i/ili pojavnosti patogenih bakterija u hrani, uz dopušteni nizin i pediocin i za većinu je do sada opisanih i pročišćenih bakteriocina BMK utvrđen značajan antibakterijski učinak. Međutim, primjena pročišćenih bakteriocina kao biokonzervansa u proizvodnji sira je limitirana. Za inhibiciju rasta bakterija L. monocytogenes, S. aureus i C. tyrobutyricum u siru, znatno su prihvatljiviji bakteriocinogeni sojevi BMK sadržani u primarnoj, dopunskoj ili protektivnoj kulturi od pročišćenih bakteriocina.

Ključne riječi
bakteriocini i bakteriocinogeni sojevi BMK; inhibicija; Listeria monocytogenes; Staphylococcus aureus; Clostridium tyrobutyricum; sir

Hrčak ID: 239279

URI
https://hrcak.srce.hr/239279

[engleski]

Posjeta: 909 *