Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kanoničke relacije prostora koordinacije i prostora motorike

Nataša Viskić-Štalec ; Fakultet za fizičku kulturu Zagreb
Milko Mejovšek ; Fakultet za fizičku kulturu Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 3.231 Kb

str. 84-112

preuzimanja: 204

citiraj


Sažetak

Osnovna svrha provedenog istraživanja bila je analiza koordinacijskog prostora u sklopu cjelokupnog prostora motorike. Na osnovu rezultata domaćih i stranih istraživanja, te na osnovu provedenih preliminarnih istraživanja postavljena je hipoteza o egzistenciji osam faktora koordinacije: reorganizacija stereotipa gibanja, brzina učenja novih motoričkih zadataka, brzina izvođenja novih motoričkih zadataka, koordinacija u ritmu, agilnost, koordinacija ruku i koordinacija nogu.
Primijenjena je baterija od 37 novih mjernih instrumenata, koji pokrivaju prostor navedenih hipotetskih faktora koordinacije. Osim toga, primijenjena je baterija od 73 mjerna instrumenta za procjenu preostalih hipotetskih faktora motorike, što znači da je broj primijenjenih instrumenata iznosi sveukupno 110, te je na taj način bio obuhvaćen cjelokupni motorički prostor.
Uzorak ispitanika sačinjavala su 693 ispitanika muškog spola, starih između 19 i 27 godina, dobrog zdravstveno statusa, bez oštećenja lokomotornog sistema, čiji kvocijent inteligencije nije bio niži od 70.
U obradi podataka primijenjen je jedan, za ovu oblast antropologije, nov postupak. Utvrđene su kanoničke veze, pomoću kanoničke korelacione analize H. Hotellinga, između svakog subprostora koordinacije i preostalog prostora motorike (uključujući i sve ostale subprostorne koordinacije, naravno bez onog dijela kooridnacije koji je bio predmet analize).
Rezultati provedenih kanoničkih analiza ukazuju na postojanje generalnog faktora koordinacije. Na taj način neosporno je dokazana jedinstvenost cjelokupnog prostora koordinacije. Osim toga, dobiveni rezultati pokazuju da su varijable koordinacije najviše povezane s onim motoričkim zadacima, koji su složeni u informacijskom smislu i onim zadacima u kojima uspjeh većim dijelom zavisi od aktivnosti centralnih regulativnih mehanizama intenziteta ekscitacije. Za uspješno izvođenje kompleksnog motoričkog zadatka, prema tome, bitna je brza i efikasna prerada motoričkih informacija i brza i efikasna realizacija motoričkog zadatka, uz naglašeno sudjelovanje eksplozivne snage u svim fazama izvođenja zadataka.
Interpretaciju preostalih parova kanoničkih varijabli, nakon parcijalizacije prvih parova, potrebno je uzeti sa stanovitom rezervom. Činjenica je da kanonička korelacijska analiza, i pored nekih nesumnjivih prednosti pred ostalim analizama, ostavlja autoru preveliku slobodu interpretacije, pa time i određeni stupanj pogreške. Tek će komparacija rezultata većeg broja istraživanja sličnog tipa garantirati realnu opstojnost dobijenih latentnih dimenzija.

Ključne riječi

Hrčak ID:

240531

URI

https://hrcak.srce.hr/240531

Datum izdavanja:

1.1.1975.

Podaci na drugim jezicima: engleski ruski

Posjeta: 792 *