Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Povezanost ekonomske razvitosti občin v SR Sloveniji z nekaterimi morfološkimi in motoričnimi parametri učencev in učenik 1. in 5 razredov osnovnih šol

Jože Šturm ; Inštitut za kineziologijo Visoke škole za telesno kulturo v Ljubljani
Janko Strel ; Inštitut za kineziologijo Visoke škole za telesno kulturo v Ljubljani


Puni tekst: hrvatski pdf 1.418 Kb

str. 45-58

preuzimanja: 100

citiraj


Sažetak

Promjene morfoloških karakteristika kroz šestogodišnji period najizrazitije su kod jedanaestogodišnjih djevojčica, što se vidi po velikim promjenama tjelesne visine i težine koje su posljedica izrazite akceleracije rasta.
Na žalost, iako je kod jedanaestogodišnjih djevojčica utvrđeno znatno povećanje tjelesne težine, nije zbog malog broja varijabli bilo moguće utvrdi tijesu li te promjene posljedica povećanja mišićne mase, potkožnog masnog tkiva ili promjena trasnverzalnih dimenzija kostiju. Sigurno je, međutim da je kod jedanaestogodišnjih djevojčica povećanje tjelesne mase bar dijelom posljedica porasta longitudinalnih dimenzija kostiju. U kojoj su mjeri na ovo povećanje utjecale druge latentne morfološke dimenzije nije bilo moguće utvrditi.
Kod ispitanika oba spola i u obje uzrasne kategorije nema niti jednog testa motoričkih sposobnosti u kojem nije došlo do poboljšanja prosječnih rezultata. Međutim, to je poboljšanje u različitim testovima bilo nejednako.
Pouzdano je utvrđeno da je i najveći napredak u onim mjerama motoričkih sposobnosti koje su reprezentanti bitnih, rimarnih motoričkih dimenzija. To su testovi: skok u dalj s mjesta, dizanje trupa, okretnost na tlu, trčanje na 600 metara. Zbog toga je moguće zaključiti da je došlo do značajnih pozitivnih promjena kod dječaka i djevočica u sedmoj i jedanaestoj godini u eksplozivnoj snazi, mišićnoj izdržljivosti, jednoj od brojnih komponenata koordinacije i pri izdržljivosti u trčanju.
Poboljšanje prosječnih vrijednosti motoričkih testova je u šestogodišnjem periodu veće kod djevojčica nego kod dječaka.
Pozitivne promjene motoričkih sposobnosti i motoričkog učinka su kod sedmogodišnjih dječaka i djevojčica izrazitiji nego kod dječaka i djevojčica starih 11 godina.
Utvrđene su vrlo značajne razlike srednjih vrijednosti kako morfoloških tako i motoričkih karakteristika između različitih općina; ovo posebno za one motoričke sposobnosti koje najviše sudjeluju u realizaciji motoričkih aktivnosti.
Postupkom pomoću kojega su ove informacije o motoričkim sposobnostima kondenzirane u jednu jedinu varijablu utvrđeno je da je razlika centralnih parametara između nekih općina čak jedna cijela standardna devijacija što jasno pokazuje kolike su razlike između djece iz općina koje zauzimaju ekstremne pozicije na skali kojem je procijenjen generalni faktor motorike.
Utvrđena je i značajna ali relativno niska povezanost između stupnja ekonomskog razvoja, procijenjenog na temelju nacionalnog dohotka, i generalnog faktora motorike procijenjenog prosječnom vrijednošću tog faktora u pojedinim općinama. Nađena je, međutim, znatno veća veza između indikatora morfološkog razvoja djece i nacionalnog dohotka u pojedinim općinama.
Prema tome, uobičajene tvrdnje i pretpostavke o tome da promijenjeni uvjeti života koji su posljedice društvenog i ekonomskog razvoja negativno utječu na somatske i motoričke karakteristike mlade generacije su bez ikakve realne osnove. Ovo u najmanju ruku vrijedi za dječake i djevojčice stare sedam i jedanaest godina.
Iako ovi podaci daju vjerojatno realnu sliku općih pozitivnih promjena morfoloških i motoričkih karakteristika, ipak je možda stvarni stupanj tih promjena nešto manji jer u svim općinama nije bilo moguće izvršiti mjerenja, pa je došlo do izvjesne pristranosti uzroka jer vjerojatno mjerenje nije bilo moguće izvršiti upravo u onim općinama u kojima je razvoj tjelesne kulture bio na nešto nižoj razini.
Kako se međutim radilo o malom broju općina sa relativno malim brojem stanovnika, ovo vjerojatno nije bitno utjecalo na dobijene rezultate.

Ključne riječi

Hrčak ID:

241311

URI

https://hrcak.srce.hr/241311

Datum izdavanja:

1.4.1980.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 465 *