Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Slike iz gradske svakodnevnice: prilozi proučavanju života u Dubrovniku u doba humanizma i renesanse

Bariša Krekić ; Department of History, University of California, Los Angeles, USA


Puni tekst: hrvatski pdf 7.891 Kb

str. 7-27

preuzimanja: 442

citiraj


Sažetak

Grad Dubrovnik prošao je između XIV. i XVI. stoljeća kroz goleme promjene: od pretežno drvenog, malog i neuglednog naselja s uskim, blatnjavim, pretrpanim i često smrdljivim uličicama, sa slabo reguliranim protokom vode i kanalizacije, prerastao je u grad pretežno izgrađen od opeke i kamena, s mnogim lijepim crkvama i palačama, s popločenim ulicama i trgovima, s dobro reguliranim protokom vode i kanalizacije i s velikom pažnjom posvećenom zdravstvu i higijeni.
Sve se to moglo ostvariti zahvaljujući velikom bogatstvu koje je Dubrovnik stekao, na jednoj strani, s pomoću svoje razgranate pomorske trgovine i na drugoj strani, s pomoću svoje visoko razvijene trgovine sa zemljama balkanskog zaleđa. Pritom treba reći da veliki dio zasluga za uspjeh Dubrovnika pripada vodećoj grupi u dubrovačkom društvu, vlasteli, ljudima koji su — budući poglavito praktični trgovci — umjeli osjetiti potrebe i mogućnosti svojega grada i pragmatičnom politikom pridonijeti njegovom blagostanju.
Upravo o gledanju tih ljudi na stanovite pojave i probleme u svakodnevnom životu Dubrovnika bit će ovdje najviše riječi: kako su oni na te pojave i probleme reagirali? Kakva su ih shvaćanja vodila u donošenju raznih odluka i mjera? Čime i kako su svoje postupke tumačili? Razumije se, sve što slijedi samo je malen dio slike života u Dubrovniku u doba humanizma i renesanse i fragmentarni doprinos proučavanju toga života, koji je bio kudikamo složeniji i kompliciraniji, kao život svake urbane cjeline.

Ključne riječi

svakodnevica; Dubrovnik; humanizam; renesansa

Hrčak ID:

241399

URI

https://hrcak.srce.hr/241399

Datum izdavanja:

20.6.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 985 *