Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/k.62.1.2

Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka

Marina Vranić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Bošnjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Mašek ; Veterinarski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Kristina Starčević ; Veterinarski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Božica Lukšić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Goran Kiš ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Lucija Stjepčević ; studentica na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 73 Kb

str. 15-21

preuzimanja: 378

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 73 Kb

str. 15-21

preuzimanja: 222

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka sirutke u prahu provenutoj biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na hranidbenu vrijednost fermentirane krme i kvalitetu fermentacije u silosu. Korišteno je pet razina dodatka sirutke u prahu kg-1 silirane suhe tvari (ST) krme poluprirodnog travnjaka: (i) 0 g; (ii) 13 g; (iii) 65 g; (iv) 130 g; (v) 260 g (tretmani T0, T13, T65, T130 i T260 respektivno). Biljna je masa silirana u laboratorijskim silosima. Silosi su otvoreni 40. dan od zatvaranja radi procjene hranidbene vrijednosti fermentirane krme i kvalitete NIR spektroskopijom. Zaključeno je da sirutka u prahu, kao dodatak provenutoj biljnoj masi poluprirodnog travnjaka prilikom siliranja, linearno povećava sadržaj ST (P<0,05), korigirane ST (KST) (P<0,01), sirovih proteina (SP) (P<0,001), neutralnih detergent vlakana (NDV) (P<0,001), fermentirajuće metaboličke energije u metaboličkoj energiji (FME/ME) (P<0,001), probavljivost organske tvari u ST (D-vrijednost) (P<0,001), faktor konzumacije za goveda (P<0,001), faktor konzumacije za ovce (P<0,001), a smanjuje pH vrijednost (P<0,05), sadržaj organske tvari (OT) (P<0,001), sadržaj amonijskog dušika (NH3-N) (P<0,001) i rezidua šećera (P<0,001) u fermentiranoj krmi.

Ključne riječi

sirutka; hranidbena vrijednost; fermentirana krma; poluprirodni travnjak

Hrčak ID:

243937

URI

https://hrcak.srce.hr/243937

Datum izdavanja:

17.9.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.896 *