Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/s.74.1-2.4
Utjecaj dodatka sirutke sjenaži lucerne na sadržaj masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova
Marina Vranić
orcid.org/0000-0001-6280-0116
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Bošnjak
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Mašek
; Sveučilište u Zagrebu Veterinarski fakultet, Zavod za prehranu i dietetiku životinja, Zagreb, Hrvatska
Katarina Lovrić
; studentica Sveučilišta u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Mateo Papac
; student Sveučilišta u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Krapinec
; Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet, Zavod za zaštitu šuma i lovno gospodarenje, Zagreb, Hrvatska
Goran Kiš
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu životinja, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka sirutke u prahu sjenaži lucerne (SL) na udio masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova. U istraživanju su korištena 3 hranidbena tretmana: (i) 100% SL; (ii) sjenaža lucerne uz dodatak 5 g sirutke kg-1 tjelesne mase kastriranih ovnova (SL5) i (iii) sjenaža lucerne uz dodatak 10 g sirutke kg-1 tjelesne mase kastriranih ovnova (SL10). Dodatak sirutke u prahu SL smanjio je udio octene kiseline u buragu kastriranih ovnova (P<0,001), te povećao udio propionske (P<0,001) i mliječne kiseline (P<0,001). Kod tretmana SL5 i SL10 je utvrđen viši udio (P<0,01) izomaslačne kiseline u usporedbi s tretmanom SL. Kod tretmana SL10 je utvrđen viši udio izovalerijanske kiseline u usporedbi s tretmanom SL i SL5 (P<0,001). Zaključeno je da dodatak sirutke u prahu obroku baziranom na sjenaži lucerne smanjuje udio octene kiseline, a povećava udio propionske i maslačne kiseline u buragu kastriranih ovnova.
Ključne riječi
sjenaža lucerne; sirutka u prahu; masne kiseline; burag
Hrčak ID:
248633
URI
Datum izdavanja:
30.12.2020.
Posjeta: 1.650 *