Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.25234/pv/11411

JAVNOBILJEŽNIČKI RAZVOD BRAKA U REFORMIRANOM SLOVENSKOM PRAVU

Slađana Aras Kramar orcid id orcid.org/0000-0002-8908-775X ; izvanredna profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 151 Kb

str. 229-246

preuzimanja: 437

citiraj


Sažetak

: Razvod braka pred notarima latinskoga tipa kao alternativan onom sudskom, prisutan je na europskom kontinentu od početka 2000-ih godina. Oblici takvog razvoda braka prvo su se javili u istočnoeuropskim državama. Od 2015., međutim, bilježi se propisivanje nadležnosti notara za sporazumni razvod braka i u državama zapadne i južne europe. Posljednja među europskim državama koja je propisala sporazumni razvod braka pred javnim bilježnicima je Slovenija, u sklopu reforme obiteljskog i izvanparničnog prava i postupka.
U tom kontekstu, u radu se raspravlja o novinama i temeljnim načelima obiteljskih sudskih postupaka u reformiranom slovenskom pravu. Posebni dio rada sadrži analizu sporazumnog razvoda braka pred slovenskim javnim bilježnicima. Razlog odabira tog pravnog sustava je u istom ishodištu razvoja s hrvatskim, sličnosti tih dvaju pravnih sustava, kao i okolnosti da u tim srednjoeuropskim državama članice eU-a, reformska nastojanja u jednoj najčešće slijede reforme i postignute rezultate u drugoj. Potom slijedi analiza i rasprava o javnobilježničkom razvodu braka iz hrvatske perspektive, posebice o okolnostima koje bi se trebale uzeti u obzir pri promišljanju njegova reguliranja, u cilju aktualizacije i postizanja istaknutih prednosti. U zaključnom dijelu rada sadržana su neka razmišljanja autora i njegove projekcije, de lege ferenda, za hrvatsko uređenje, ali i država u njezinu okruženju.

Ključne riječi

razvod braka; javni bilježnik; postupak; slovensko pravo

Hrčak ID:

250032

URI

https://hrcak.srce.hr/250032

Datum izdavanja:

31.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.201 *