Medicina, Vol. 57 No. 3, 2021.
Stručni rad
https://doi.org/10.21860/medflum2021_261191
Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine
Ela Mijatović
orcid.org/0000-0001-6237-1243
; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Rijeka, Hrvatska
Dalibor Broznić
orcid.org/0000-0003-3935-5338
; Zavod za medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Rijeka, Hrvatska
Sažetak
Cilj: Utvrditi mogući sinergizam antioksidansa iz prirodnih uzoraka soka aronije i crnog vina te ispitati kinetiku reakcija između DPPH radikala i antioksidansa prisutnih u uzorcima. Materijali i metode: Antioksidativna aktivnost u pet metanolnih uzoraka (ARONIJA, VINO, MIX 1 (50 % soka aronije i 50 % crnog vina), MIX 2 (75 % soka aronije i 25 % crnog vina), MIX 3 (25 % soka aronije i 75 % crnog vina)) određena je pomoću DPPH• i TEAC testova i analizirana spektrofotometrijski, dok se kinetika kemijskih reakcija pratila trima monofaznim i jednim bifaznim matematičkim modelom. Rezultati: Prema kvantifikaciji TEAC testa, najjači antioksidacijski kapacitet smjesa, a ujedno i najbolji sinergizam antioksidansa, pokazuje MIX 1 (75 mmol/kg), zatim MIX 3 i MIX 2 (67 i 62 mmol/kg). Gubitak signala DPPH radikala najjači je u uzorku ARONIJA (81 %), dok je najslabiji u uzorku VINO (21 %). Kombinacijom napitaka, kemijske reakcije s radikalom odvijaju se dvjema vrstama antioksidansa čiji se mehanizam djelovanja odvija u dvjema fazama brzine kemijske reakcije. Zaključak: Dodatak soka aronije u crno vino uzrokuje porast njegove antioksidativne aktivnosti. Odnosno, ukoliko se priprema smjesa aronijinog soka i crnog vina, komponente moraju biti u jednakim udjelima (50 : 50) kako bi se postigao što bolji sinergizam ovih dviju vrsta antioksidansa, a time i ostvario jači zdravstveni učinak.
Ključne riječi
antioksidansi; aronija; DPPH radikal; kinetika; TEAC test; vino
Hrčak ID:
261191
URI
Datum izdavanja:
1.9.2021.
Posjeta: 1.606 *