Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

"Vanzemaljac iz Bala“ i počeci hrvatske umjetnosti

Vladimir Peter Goss ; Sveučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Nikolina Belošević ; Odsjek za Povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 362 Kb

str. 5-17

preuzimanja: 202

citiraj


Sažetak

U izvanrednoj knjizi Naša stara vjera Akademik Katičić je ukazao na fenomen dvojevjerja u slavenskih naroda. Pripadanje dvama vjerskim krugovima implicira i pripadanje dvjema kulturnim sferama. U novoj domovini Hrvati susreću konglomerat lokalnih antičkih tradicija, a sa sobom donose vlastitu kao dio opće tradicije svekolikog svjetskog rusa – Ilira, Kelta, Langobarda, te irske, anglosaksonske, skandinavske, provincijalne karolinške umjetnosti.
Jedan od tipičnih primjera je frontalan ljudski lik okrugle glave, raširenih ruku i s raskrečenim nogama. Takvih je primjera sa svih strana svijeta beskraj (na pr., Petrified Forest u Arizoni). Isti takav lik netko je naslikao širokim potezima tamnom bojom na velikom lukobranu u Rijeci između 22. veljače i 22. ožujka 2019. (prema osobnom svjedočanstvu autora ovog teksta), a prikazan je i na kamenom reljefu „Vanzemaljca“ iz Bala koji se datira s 11. stoljećem.
Oslikavanjem naše stare vjere kao nečega što je kao dvojevjerje (bilo živo, bilo latentno) postoji u duhovnosti slavenskih naroda do danas, otvara se mogućnost novih pogleda i na druge duhovne i kulturne fenomene. Umjetnost u hrvatskom prostoru, kao jedan od vidova takvog dvokulturja, formirala se u razdoblju prije romanike i postoji kao konstanta do danas.

Ključne riječi

Rijeka; hrvatska umjetnost; Bale; staroslavenska vjera; romanička skulptura; pretpovijest

Hrčak ID:

261323

URI

https://hrcak.srce.hr/261323

Datum izdavanja:

16.8.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 768 *