Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/pc.24.1-4.2

Utjecaj laserskog predtretmana na brzinu konvekcijskog sušenja grožđa

Ante Galić orcid id orcid.org/0000-0002-0155-7228 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Stjepan Pliestić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jana Šic Žlabur ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nick Borna Pavić ; student Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sandra Voća ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.044 Kb

str. 15-24

preuzimanja: 320

citiraj


Sažetak

Grožđe se uglavnom suši u svrhu proizvodnje grožđica te aromatiziranja i proizvodnje desertnih vina. Glavni ciljevi sušenja grožđa su skraćivanje trajanja postupka a time i smanjivanje troškova uz zadržavanje zadovoljavajućih nutritivnih i senzorskih svojstava. Neinvazivne tehnike kao što je laser mogu se primijeniti kao predtretman sušenju. Primjena lasera male izlazne snage izaziva više pozitivnih reakcija na biljnom materijalu, što pruža mogućnosti njihove široke primjene u preradi i doradi poljoprivrednih proizvoda. Analize su provedene na sortama Muškat Hamburg i Traminac. Sušenje kontrolnog uzorka i bobica tretiranih laserom (izlazne snage 100 i 200 mW) provedeno je u laboratorijskoj sušnici na temperaturi od 40 ºC. Vrijeme trajanja konvekcijskog sušenja sorte Traminac bilo je nešto kraće u odnosu na sortu Muškat Hamburg. Kod sorte Muškat Hamburg skraćivanje vremena sušenja zabilježeno je kod tretmana 100 mW laserom u trajanju od 60 s, dok je kod sorte Traminac skraćivanje vremena sušenja zabilježeno kod uzoraka predtretiranih laserom od 100 i 200 mW u trajanju od 60 s.

Ključne riječi

bobice; grožđe; laser; sušenje; Traminac; Muškat Hamburg

Hrčak ID:

261917

URI

https://hrcak.srce.hr/261917

Datum izdavanja:

16.8.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.424 *