Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

MIKROBIOLOŠKA ISPRAVNOST HRANE ZA PERAD

Marijana Sokolović ; Hrvatski veterinarski institut Zagreb, Hrvatska
Fani Krstulović ; Hrvatski veterinarski institut Zagreb, Hrvatska
Borka Šimpraga ; Hrvatski veterinarski institut Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 56 Kb

str. 357-362

preuzimanja: 1.712

citiraj


Sažetak

Mikrobiološka ispravnost hrane za perad temeljni je preduvjet zdravlja i proizvodnosti u peradarstvu. Prisutnost različitih bakterija kao što su primjerice bakterije iz rodova Salmonella, Clostridium, E. coli i Staphylococcus te plijesni u hrani indirektno mogu predstavljaju problem i u javnom zdravstvu. Razlog tome su patogenost, toksikogenost, sposobnost prilagođavanja bakterija i plijesni na različite uvjete okoliša te različite mogućnosti širenja patogenih mikroorganizama. U peradarstvu, mikrobiološki neispravna hrana, pored štetnog u_inka na zdravlje životinja, uzrokuje i ekonomske gubitke u proizvodnji. U našem istraživanju ispitivali smo mikrobiološku ispravnost uzoraka kukuruza, gotovih smjesa i mesno koštanog brašna. Utvrđeno je 4,5% neispravnih uzoraka zbog prisutnosti bakterija iz rodova Salmonella i Clostridium. Ukupan broj bakterija koji je prelazio dozvoljeni maksimalni broj u hrani utvrđen je u 2,5% uzoraka. U 5,5% uzoraka utvrđen je ukupan broj kvasaca i plijesni koji je bio iznad dopuštene granice pri čemu su najčešće utvrđene plijesni pripadale rodovima Fusarium i Mucor. Usprkos pretraženom relativno malom broju uzoraka, utvrđeni rezultati ukazuju na pojavnost mikrobiološki neispravne hrane, što zahtijeva redovitu kontrolu uzoraka hrane.

Ključne riječi

mikrobiološka ispravnost; hrana za životinje; perad; zahtjevi pravilnika

Hrčak ID:

26499

URI

https://hrcak.srce.hr/26499

Datum izdavanja:

26.2.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.929 *