Prethodno priopćenje
Kemijske karakteristike sorata trešanja s otoka Cresa
Sandra Voća
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nadica Dobričević
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Družić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Čmelik
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
A. Knežević
Aleš Vokoruka
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Stjepan Pliestić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Istraživanje je provedeno na sortama trešanja Stella, Creska, Van i Bing uzgojenim na lokalitetu otoka Cresa. Analizirana je kakvoća plodova preko parametara: suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, pH vrijednost i vitamin C. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanih sorata. Sorta Stella imala je najveću količinu vitamina C koja je iznosila 15,1 mg/100g dok su sorte Creska i Van imale najveću količinu suhe tvari koja je iznosila 16,49 do 16,6% i topljive suhe tvari koja je iznosila 16,0 do 16,4 °Brix-a. Sve dobivene vrijednosti bile su u zadovoljavajućim granicama. Možemo zaključiti da u uvjetima otoka Cresa navedene sorte daju dobru kakvoću plodova.
.
Ključne riječi
Prunus avium L.; sorte Stella; Creska; Van i Bing; kemijska analiza
Hrčak ID:
26637
URI
Datum izdavanja:
22.12.2007.
Posjeta: 2.458 *