Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.32862/k1.15.2.3

Crkva kao sud: zapovijed o potrebi „dvojice ili trojice svjedoka“

Ervin Budiselić orcid id orcid.org/0000-0003-1743-4203 ; Biblijski institut, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 147 Kb

str. 189-204

preuzimanja: 272

citiraj


Sažetak

U Novome zavjetu, Crkva je opisana raznim slikama, a ovaj članak ukazuje na to kako jedna od slika Crkve, koja je implicitno prisutna u Novome zavjetu, jest slika Crkve kao „suda“ ili „zajednice suđenja“. To se može tvrditi zbog toga što, prije svega, Jahve – Bog Biblije – je Stvoritelj, Kralj i Sudac. To znači kako je Jahvina zajednica, u skladu s Njegovim otkrivenjem, dužna održavati čistoću svojih članova u svim aspektima života. Drugo, u Novome zavjetu nalazimo primjere gdje Crkva funkcionira kao sud. No pitanje je podržava li biblijska zapovijed o „dvama ili trima svjedocima“ također tvrdnju da bi Crkva trebala djelovati kao sud?
Svrha je ovog članka identificirati mjesta na kojima se pojavljuje zapovijed o „dvama ili trima svjedocima“, pratiti njezin razvoj i vidjeti kakvu ulogu i mjesto ima u Crkvi. Time bismo pokazali da je prisutnost ove odredbe u Novom zavjetu dodatni dokaz kako bismo na Crkvu ponekad trebali gledati kao na „sud“. Prvi dio članka objašnjava kako je kontekst za koncept svjedočenja Mojsijev savez te on ujedno predstavlja i temeljnu postavku koja upravlja zapovijedi o „dvama ili trima svjedocima“. Drugi dio članka analizira pojavu i korištenje ove zapovijedi u Starome zavjetu. Treći dio članka utvrđuje kako je Crkva uistinu zajednica koja sudi i ta se tvrdnja temelji na
promatranju odabranih primjera iz Novog zavjeta koji nam pokazuju da Crkva ponekad djeluje kao sud te praćenjem razvoja odredbe o „dvama ili trima svjedocima“ u Novom zavjetu. Na kraju, na temelju poduzetog istraživanja, članak završava refleksijom i zaključkom.

Ključne riječi

Crkva; sud; „dva ili tri svjedoka“; suđenje; otkrivenje; teokracija

Hrčak ID:

266752

URI

https://hrcak.srce.hr/266752

Datum izdavanja:

9.12.2021.

Posjeta: 689 *