Izvorni znanstveni članak
KRMNA VRIJEDNOST SMJESE OZIMOG GRAŠKA I PŠENICE U RAZLIČITIM ROKOVIMA KOŠNJE
Mirko Stjepanović
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ranko Gantner
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Svetislav Popović
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Tihomir Čupić
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Mladen Knežević
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marina Vranić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Ozimi krmni grašak sorte Osječki zeleni sijan je 15. listopada 2006. zajedno s pšenicom sorte Barbara na Poljoprivrednom Institutu Osijek. Košnja smjese je obavljena 20. i 24. travnja i 2., 8. i 21. svibnja 2007. Prinos zelene mase smjese je rastao s rokom košnje od 38,8 u prvom roku do 57,3 t ha-1 u zadnjem roku. Udio graška u smjesi je bio od 42 do 53 %. Prosječna visina graška je bila od 65,7 u prvom roku do 150,2 cm u zadnjem roku košnje. Prosječna visina pšenice je bila od 36,9 u prvom roku do 80,9 cm u zadnjem roku košnje. Udio lista u prinosu suhe tvari graška kretao se od 58,8 u prvom roku do 40,8 % u zadnjem roku košnje, dok je udio lista kod pšenice bio 46,6 u prvom roku do 25,3 % u zadnjem roku. Prinos bjelančevina smjese kretao se od 1056,6 u prvom roku do 1630,4 kgha-1 u trećem roku košnje. U prinosu bjelančevina udio graška je bio 47,2 do 58,5 %.
Ključne riječi
zelena masa; suha tvar; bjelančevine; prinos
Hrčak ID:
26995
URI
Datum izdavanja:
10.3.2008.
Posjeta: 2.179 *