Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/ag.83.1-2.3

Utjecaj različitih rokova defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte Graševina u uvjetima vinogorja Slavonski Brod

Željko Andabaka orcid id orcid.org/0000-0002-2129-9588 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Darko Preiner ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Domagoj Stupić orcid id orcid.org/0000-0003-1663-7527 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvjezdana Marković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Edi Maletić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasminka Karoglan Kontić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Iva Šikuten orcid id orcid.org/0000-0002-3396-1276 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Tomaz ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Antonija Tomić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Petra Štambuk orcid id orcid.org/0000-0001-5480-6737 ; Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Zagreb, Hrvatska
Lucija Madžar ; Brodski Stupnik, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 229 Kb

str. 43-52

preuzimanja: 317

citiraj


Sažetak

Defolijacija je jedan od zahvata zelene rezidbe tijekom kojeg se vrši prorjeđivanje ili potpuno uklanjanje lisne mase u zoni grožđa. Ako se djelomična defolijacija provodi u fenofazi cvatnje vinove loze smatra se ranom dok se defolijacija u fenofazi šare smatra kasnom defolijacijom. Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj djelomične defolijacije provedene u različitim fenofazama (jedna varijanta predstavlja bazalnu defolijaciju u fenofazi zametanja boba, druga bazalnu početkom šare, a treća defolijaciju iznad zone grozda, također početkom šare) na kemijski sastav grožđa sorte Graševina u podregiji Slavonija.

Ključne riječi

djelomična defolijacija; Graševina; kemijski sastav; fenofaze

Hrčak ID:

272371

URI

https://hrcak.srce.hr/272371

Datum izdavanja:

11.2.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.377 *