Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31727/m.24.1.3

Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda

Mia Kurek orcid id orcid.org/0000-0001-9580-0518 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Domagoj Gabrić orcid id orcid.org/0000-0002-0895-7152 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Mario Ščetar orcid id orcid.org/0000-0002-4684-4781 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Kata Galić orcid id orcid.org/0000-0003-1501-8812 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 299 Kb

str. 63-73

preuzimanja: 211

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

U današnje vrijeme velika je potražnja potrošača za hranom visoke kvalitete te hranom bez kemijskih konzervansa i s produljenim rokom trajnosti. Održavanje visoke kvalitete tijekom dužeg vremena lakopokvarljivih prehrambenih proizvoda je tehnološki izrazito zahtjevno, budući da meso, perad i riba prolaze kroz velike promjene tijekom procesa prerade zbog visokog sadržaja vode koja potpomaže mikrobni rast. Primjena jestivih filmova i prevlaka učinkovita su metoda za očuvanje kvalitete mesa, peradi i ribe, budući da osiguravaju potrebnu barijeru na vodenu paru i ograničavaju prijenos plinova (kao što su O2 i CO2) odgovornih za kvarenje hrane. Jestivi filmovi i prevlake se također mogu koristiti i kao nosači funkcionalnih sastojaka s ciljem očuvanja ili čak poboljšanja kvalitete hrane. Nadalje, mogu poboljšati kvalitetu i izgled upakiranog proizvoda sprječavajući migraciju tvari arome i mirisa te očuvanje strukturalnog integriteta proizvoda. Posebnu kategoriju čine eterična ulja koja su prirodni konzervansi bogati antimikrobnim aktivnim tvarima. Stoga, njihovom inkorporacijom u jestive prevlake i filmove moguće je dizajnirati novu kategoriju anitimikrobne aktivne ambalaže s ciljem poboljšanja mikrobne stabilnosti i produženja trajnosti svježeg mesa i ribe. U ovom radu predočen je osvrt na osnovne principe s primjerima primjene jestivih filmova na proizvodima od mesa i ribe.

Ključne riječi

jestivi filmovi; eterična ulja; meso; riba; trajnost

Hrčak ID:

272831

URI

https://hrcak.srce.hr/272831

Datum izdavanja:

14.2.2022.

Podaci na drugim jezicima: talijanski španjolski engleski njemački

Posjeta: 1.804 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.