Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.24.1.3
Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda
Mia Kurek
orcid.org/0000-0001-9580-0518
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Domagoj Gabrić
orcid.org/0000-0002-0895-7152
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Mario Ščetar
orcid.org/0000-0002-4684-4781
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Kata Galić
orcid.org/0000-0003-1501-8812
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 299 Kb
str. 63-73
preuzimanja: 211
citiraj
APA 6th Edition
Kurek, M., Gabrić, D., Ščetar, M. i Galić, K. (2022). Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24. (1.), 63-73. https://doi.org/10.31727/m.24.1.3
MLA 8th Edition
Kurek, Mia, et al. "Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 24., br. 1., 2022, str. 63-73. https://doi.org/10.31727/m.24.1.3. Citirano 22.12.2024.
Chicago 17th Edition
Kurek, Mia, Domagoj Gabrić, Mario Ščetar i Kata Galić. "Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 24., br. 1. (2022): 63-73. https://doi.org/10.31727/m.24.1.3
Harvard
Kurek, M., et al. (2022). 'Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24.(1.), str. 63-73. https://doi.org/10.31727/m.24.1.3
Vancouver
Kurek M, Gabrić D, Ščetar M, Galić K. Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2022 [pristupljeno 22.12.2024.];24.(1.):63-73. https://doi.org/10.31727/m.24.1.3
IEEE
M. Kurek, D. Gabrić, M. Ščetar i K. Galić, "Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.24., br. 1., str. 63-73, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.24.1.3
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
U današnje vrijeme velika je potražnja potrošača za hranom visoke kvalitete te hranom bez kemijskih konzervansa i s produljenim rokom trajnosti. Održavanje visoke kvalitete tijekom dužeg vremena lakopokvarljivih prehrambenih proizvoda je tehnološki izrazito zahtjevno, budući da meso, perad i riba prolaze kroz velike promjene tijekom procesa prerade zbog visokog sadržaja vode koja potpomaže mikrobni rast. Primjena jestivih filmova i prevlaka učinkovita su metoda za očuvanje kvalitete mesa, peradi i ribe, budući da osiguravaju potrebnu barijeru na vodenu paru i ograničavaju prijenos plinova (kao što su O2 i CO2) odgovornih za kvarenje hrane. Jestivi filmovi i prevlake se također mogu koristiti i kao nosači funkcionalnih sastojaka s ciljem očuvanja ili čak poboljšanja kvalitete hrane. Nadalje, mogu poboljšati kvalitetu i izgled upakiranog proizvoda sprječavajući migraciju tvari arome i mirisa te očuvanje strukturalnog integriteta proizvoda. Posebnu kategoriju čine eterična ulja koja su prirodni konzervansi bogati antimikrobnim aktivnim tvarima. Stoga, njihovom inkorporacijom u jestive prevlake i filmove moguće je dizajnirati novu kategoriju anitimikrobne aktivne ambalaže s ciljem poboljšanja mikrobne stabilnosti i produženja trajnosti svježeg mesa i ribe. U ovom radu predočen je osvrt na osnovne principe s primjerima primjene jestivih filmova na proizvodima od mesa i ribe.
Ključne riječi
jestivi filmovi; eterična ulja; meso; riba; trajnost
Hrčak ID:
272831
URI
https://hrcak.srce.hr/272831
Datum izdavanja:
14.2.2022.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
engleski
njemački
Posjeta: 1.804
*