Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.25234/pv/19003

STAVOVI MAĐARSKIH I HRVATSKIH STUDENATA O PRAVNOJ PROFESIJI I MOTIVI UPISA NA STUDIJ PRAVA

László Heka ; izvanredni profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Szegedu, Bocskai út 10-12, 6721 Szeged, Mađarska.
Ildikó Szondi Hekáné ; izvanredna profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Szegedu, Bocskai út 10-12, 6721 Szeged, Mađarska.
Zsófia Patyi ; mlađa predavačica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Szegedu, Bocskai út 10-12, 6721 Szeged, Mađarska


Puni tekst: hrvatski pdf 739 Kb

str. 67-92

preuzimanja: 278

citiraj


Sažetak

Hrvatska i Mađarska su 816 godina činile državnu zajednicu dijeleći ne samo zajedničku kulturu, nasljeđe i civilizacijske dosege, nego i pravni poredak. U okviru istoga je i sustav obrazovanja bio identičan u dvije zemlje sve do Hrvatsko- ugarske nagodbe (zak. članak 1. i 1868. godine Hrvatskog sabora i zak. članak 1868: XXX. Ugarskog sabora). Otada je Hrvatska imala punu autonomiju u pitanju obrazovanja, pa tako i glede studija prava. U proteklih 150 godina hrvatski prosvjetni sustav razvijao se samostalno i odvojeno od mađarskoga. Nastankom Kraljevine SHS (od 1929. Kraljevine Jugoslavije) rascjep u vezi s visokoškolskim obrazovanjem postao je još veći. Poslije Drugoga svjetskoga rata obje zemlje našle su se pred sličnim izazovima (jednopartijski sustav, komunistička ideologija) pa je i visoko školstvo bilo izloženo istim iskušenjima. S obzirom na to da su obje zemlje članice Europske unije s europskim normativima usklađenim pravnim sustavima, jamačno je opravdano provesti komparativnu analizu stavova mađarskih i hrvatskih studenata o pravnoj profesiji i motivima za upis na studij prava.
U prigodi 150. obljetnice Hrvatsko-ugarske nagodbe proveli smo empirijsko istraživanje u Mađarskoj i Hrvatskoj o motivaciji studenata prava za upisa na taj studij, o društvenom okruženju iz kojega dolaze, imovinskom statusu obitelji, stručnoj spremi njihovih roditelja, o njihovim stavovima o pravničkoj profesiji i budućoj karijeri. Rezultati pokazuju veliku sličnost u odgovorima hrvatskih i mađarskih studenata.

Ključne riječi

studij prava; stavovi mađarskih i hrvatskih studenata o pravnoj profesiji; motivi upisa na studij prava; stavovi o pravničkom zvanju; komparativna analiza

Hrčak ID:

275755

URI

https://hrcak.srce.hr/275755

Datum izdavanja:

29.4.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 591 *