Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/ag.83.5-6.1
Organska poljoprivreda kao ključni čimbenik razvoja ekoagriturizma – studija slučaja Zadarska županija
Anđelko Vrsaljko
orcid.org/0000-0002-7141-8928
; Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru, Zadar, Hrvatska
Sažetak
Simbioza agriturizma i ekoturizma kroz kružnu ekonomiju je idealna za ruralna područja s prirodnim djevičanskim krajobrazima, kakvih ne nedostaje na hrvatskim otocima i zaobalju. U cijeloj Zadarskoj županiji samo je 9 takvih gospodarstava, stoga je među njima provedena anketa licem u lice. Glavna obilježja gospodarstava su diversificirana poljoprivredna proizvodnja s raznolikim objektima, uslugama i promocijom. Primarni motiv ulaska ispitanika u ekoagriturizam je oplemenjivanje i podizanje poljoprivredne djelatnosti kroz turizam na višu razinu, prodaja poljoprivrednih proizvoda više vrijednosti na imanju, samozapošljavanje, očuvanje prirodne i kulturne baštine, te kvalitetnog obiteljskog života. Posjetitelji su pak „gladni“ organskih i tradicijskih proizvoda uz boravak i aktivnosti u prirodi. Prednosti ekoagriturizma su prepoznate kroz kvalitetu života, društveni kontakt i dodir s drugim kulturama, dok su ograničavajući čimbenici administracija i sezonalnost. Svi ispitanici naglašavaju da je organska proizvodnja jedan od ključnih čimbenika uspješnosti ekoagriturizma. Temeljem sekundarnih izvora i dosadašnjih primarnih istraživanja autor donosi konzistentnu definiciju ekoagriturizma: Ekoagriturizam je simbioza organske proizvodnje hrane i ekoturizma na poljoprivrednom gospodarstvu gdje se poštuju načela organske proizvodnje hrane i načela ekoturizma, sljubljuju se horizontalno i vertikalno u svim svojim formama i varijacijama, daju vrhunski ekoagrituristčki proizvod najvišeg stupnja održivosti, a uključuje cjelokupnu prirodnu i kulturnu baštinu lokalnog okruženja.
Ključne riječi
poljoprivreda; turizam; agriturizam; ekoagriturizam
Hrčak ID:
280323
URI
Datum izdavanja:
7.7.2022.
Posjeta: 1.234 *