Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/ag.83.5-6.2

Preferencija mladih potrošača prema organoleptičkim svojstvima jabuke

Teuta Benković-Lačić orcid id orcid.org/0000-0002-0849-8611 ; Biotehnički odjel Sveučiliša u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Barbara Čuljak ; Biotehnički odjel Sveučiliša u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Slavica Antunović orcid id orcid.org/0000-0001-8857-5308 ; Biotehnički odjel Sveučiliša u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Krunoslav Mirosavljević orcid id orcid.org/0000-0001-5639-7367 ; Biotehnički odjel Sveučiliša u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Josip Haramija ; Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb, Hrvatska
Alen Čuljak orcid id orcid.org/0000-0001-5322-9106 ; Biotehnički odjel Sveučiliša u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Božica Japundžić-Palenkić orcid id orcid.org/0000-0002-4693-8438 ; Biotehnički odjel Sveučiliša u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Robert Benković orcid id orcid.org/0000-0001-6116-8470 ; Biotehnički odjel Sveučiliša u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 962 Kb

str. 249-256

preuzimanja: 180

citiraj


Sažetak

Tijekom cijele godine odvija se potrošnja jabuka u svježem stanju. O njezinim vanjskim i unutarnjim karakteristikama ovisi cjelokupna ocjena kvalitete. Cilj ovog rada je utvrđivanje sklonosti potrošača prema određenom tipu izgleda i okusa jabuke, odnosno sklonosti prema određenim sortama. Žiri potrošača koji su ocjenjivali plod jabuke bio je sastavljen od potrošača čija se starosna dob kretala od 20 do 30 godina. U istraživanju svih kvaliteta bile su uključene 4 sorte jabuka; Idared, Jonagold, Gloster i Granny Smith. U anketi su ocjenjivani vanjski izgled ploda (boja kožice, veličina i oblik ploda), fizikalne karakteristike ploda (tekstura, sočnost i tvrdoća), te kemijske karakteristike ploda (odnos šećera i kiselina, aroma i punoća okusa). Sva ispitivana svojstva ocjenjivala su se ocjenama od 1 do 6, pri čemu je 1 bila minimalna ocjena, a 6 maksimalna ocjena. U ovom istraživanju najbolje su ocijenjeni plodovi sorte Granny Smith, nakon toga plodovi sorte Idared, te Gloster a najlošije su ocijenjeni plodovi sorte Jonagold.

Ključne riječi

jabuka; anketa; ocjena; organoleptička svojstva

Hrčak ID:

280324

URI

https://hrcak.srce.hr/280324

Datum izdavanja:

7.7.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 633 *