Stručni rad
https://doi.org/10.33128/s.76.1-2.4
Stanje i perspektiva svinjogojske proizvodnje na području Banovine
Dubravko Škorput
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Danijel Karolyi
orcid.org/0000-0003-0409-9071
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Salajpal
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zoran Luković
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Svinjogojska proizvodnja na području Banovine ima dugu tradiciju, te značajan udio u stočarskoj te ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. S obzirom na trenutno stanje svinjogojske proizvodnje i komparativne prednosti, postoje pretpostavke za daljnji razvoj svinjogojstva na Banovini. To se posebno odnosi na poticanje ekološke proizvodnje svinjskog mesa i prilagodbu Europskom zelenom planu, marketinško pozicioniranje mesnih prerađevina s dodanom vrijednošću s područja Banovine te povezivanje mesne industrije s uzgajivačima svinja. Pri tome je potrebno napraviti dodatni iskorak u promjeni strukture farmi prema broju rasplodnih grla, posebice obiteljskih gospodarstava, te edukaciji uzgajivača. Uz ekološki prihvatljiviji način držanja, koji rasplodnim svinjama i tovljenicima omogućuje prirodno ponašanje i time povećanu dobrobit, može se postići dodana vrijednost suhomesnatih i drugih proizvoda. Posebnost predstavlja banijska šara svinja, čija rastuća populacija može doprinijeti razvoju i dodatnoj vrijednosti svinjogojske proizvodnje na području Banovine.
Ključne riječi
svinje; razvoj; banijska šara svinja
Hrčak ID:
280949
URI
Datum izdavanja:
26.9.2022.
Posjeta: 1.383 *