Skip to the main content

Original scientific paper

Medijska i informacijska pismenost nastavnika i bibliotekara u Srbiji u procesu izvođenja nastave na daljinu

Kristina M Milić orcid id orcid.org/0000-0001-5805-1482 ; Fakultet političkih nauka
Ana V Milojević orcid id orcid.org/0000-0003-0697-6154 ; Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu
Aleksandra B Ugrinić ; Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu


Full text: croatian PDF 305 Kb

page 159-183

downloads: 211

cite


Abstract

Cilj. Cilj ovog rada je da ukaže na potencijal znanja i veština u oblasti medijske i informacijske pismenosti (MIP) za unapređenje obrazovnih procesa sa upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u izvođenju nastave na daljinu u Srbiji.
Pristup/metodologija/dizajn. Pristup je eksplorativan i baziran na tematskoj anali- zi otvorenih odgovora nastavnika i bibliotekara o izazovima prilikom izvođenja nastave na daljinu tokom prve godine pandemije Covid-19, kao i potrebama nastavnika za dodatnim znanjima i veštinama. Ispitivanje je sprovedeno putem onlajn upitnika, koji je sadržao deset pitanja, od kojih su tri bila otvorenog tipa i odnosila se na cilj istraživanja.
Rezultati. Iz odgovora nastavnika i bibliotekara izdvojeno je šest grupa problema, sa kojim su se suočili prilikom realizacije nastave na daljinu: komunikacioni, informacioni, organizacioni, problemi pristupa IKT, problemi evaluacije znanja kao i problem motivacije đaka. Pored toga, identifikovano je tri seta potreba nastavnika: za dodatnim usavršavanjima u pogledu korišćenja onlajn platformi za realizaciju nastave, razvijanja veština komunikacije u digitalnom okruženju, kao i ovladavanje dodatnim metodama za evaluaciju znanja. U pogledu budućih obuka u sferi MIP otvara se interesovanje za edukacijom o kritičkoj primeni medija i onlajn sadržaja, te ovladavanje produkcijom digitalnih formata.
Ograničenja. Rezultati ove eksplorativne studije bazirane na kvalitativnoj analizi ne mogu se sagledavati kao reprezentativna slika obrazovanja u Srbiji, ali u kontek stu nalaza drugih istraživanja, i s obzirom na veoma diverzifikovan obuhvat škola (26 osnovnih i srednjih), ona pruža dublji uvid u probleme u nastavi na daljinu i potrebe nastavnika za dodatnim znanjima.
Originalnost/vrijednost. U teorijskom smislu, kroz povezivanje identifikovanih problema i potreba nastavnika sa elementima teorijskog određenja MIP, rad doprinosi razumevanju potencijala određenih segmenta MIP za unapređenje kompetencija i efikasnosti različitih profesionalnih grupa. U širem društvenom smislu, rezultati istraživanja mogu poslužiti kao osnova za organizovanje konkretnih aktivnosti i ciljanih obuka za nastavnike i informisati donosioce odluka u obrazovnom sektoru.

Keywords

Hrčak ID:

285511

URI

https://hrcak.srce.hr/285511

Publication date:

12.11.2022.

Visits: 429 *