Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/k.64.1.2
Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana na proizvodne pokazatelje jaradi
Željka Klir Šalavardić
orcid.org/0000-0003-4078-6864
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Josip Novoselec
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mario Ronta
orcid.org/0000-0003-0858-7566
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zvonko Antunović
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Sjemenke uljarica i nusproizvodi proizvodnje ulja kvalitetan su izvor energije i bjelančevina u hranidbi preživača. Stoga je cilj istraživanja bio utvrditi proizvodne pokazatelje jaradi hranjene krmnim smjesama koje sadrže pogaču sjemenki bundeve ili ekstrudirani lan. Istraživanje je provedeno na 31 jaretu pasmine francuska alpina. Nakon navršenih mjesec dana jarad je postupno odbijana od majki, pri čemu se postupno smanjivala hranidba mlijekom i uključivala krmna smjesa i sijeno (djetelinsko-travna smjesa) ad libitum. Jarad je bila hranjena krmnom smjesom koja je od bjelančevinastih krmiva sadržavala sačmu soje i ekstrudiranu soju (kontrolna), zatim krmnom smjesom koja je sadržavala 16 % pogače sjemenki bundeve (PB16) uz potpunu zamjenu soje te krmnom smjesom koja je sadržavala 9 % ekstrudiranog lana (EL 9) uz djelomičnu zamjenu soje. Proizvodni pokazatelji, kao što su prosječni dnevni prirasti i eksterijerne odlike utvrđeni su u dobi jaradi od 32, 60 i 87 dana. Utvrđeni su ukupni prosječni dnevni prirasti jaradi (dobi 32.-87. dana) od 145,64 g u kontrolnoj skupini, 163,77 g u PB16 i 164,21 g u EL 9 skupini, pri čemu nisu utvrđene statistički značajne razlike. Utvrđeno je značajno povećanje visine grebena u PB16 i EL 9 jaradi u dobi od 60 dana te u PB16 jaradi u dobi od 87 dana u odnosu na kontrolnu skupinu, pri čemu nisu bile utvrđene značajne razlike u indeksima tjelesne razvijenosti. Temeljem dobivenih rezultata vidljiva je mogućnost upotrebe pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana kao izvora bjelančevina i masti u krmnim smjesama, uz zadovoljavajuće proizvodne pokazatelje jaradi.
Ključne riječi
pogača sjemenki bundeve; ekstrudirani lan; jarad; proizvodni pokazatelji
Hrčak ID:
286155
URI
Datum izdavanja:
22.11.2022.
Posjeta: 912 *