Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.10
Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB-435
Iva Šikuten
orcid.org/0000-0002-3396-1276
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Bernard Kozina
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Darko Preiner
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana-Marija Jagatić Korenika
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 518 Kb
str. 100-106
preuzimanja: 267
citiraj
APA 6th Edition
Šikuten, I., Kozina, B., Jeromel, A., Preiner, D. i Jagatić Korenika, A. (2022). Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB-435. Glasnik Zaštite Bilja, 45. (6.), 100-106. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.10
MLA 8th Edition
Šikuten, Iva, et al. "Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB-435." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 45., br. 6., 2022, str. 100-106. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.10. Citirano 12.10.2024.
Chicago 17th Edition
Šikuten, Iva, Bernard Kozina, Ana Jeromel, Darko Preiner i Ana-Marija Jagatić Korenika. "Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB-435." Glasnik Zaštite Bilja 45., br. 6. (2022): 100-106. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.10
Harvard
Šikuten, I., et al. (2022). 'Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB-435', Glasnik Zaštite Bilja, 45.(6.), str. 100-106. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.10
Vancouver
Šikuten I, Kozina B, Jeromel A, Preiner D, Jagatić Korenika A. Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB-435. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2022 [pristupljeno 12.10.2024.];45.(6.):100-106. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.10
IEEE
I. Šikuten, B. Kozina, A. Jeromel, D. Preiner i A. Jagatić Korenika, "Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB-435", Glasnik Zaštite Bilja, vol.45., br. 6., str. 100-106, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.10
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Na globalnom tržištu vina dolazi do promjena u preferencijama potrošača te popularnost pjenušavih vina raste, a sličan trend događa se i u Republici Hrvatskoj. Graševina, kao najznačajnija bijela sorta vinove loze u Hrvatskoj, pokazala je veliku adaptabilnost na različite ekološke uvjete. Provedbom klonske selekcije, klon OB-435 izdvojio se svojim karakteristikama kao pogodan za proizvodnju pjenušavih vina. Stoga je cilj ovog rada bio ocijeniti kvalitetu pjenušavih vina proizvedenih od klona OB-435. Vina su proizvedena klasičnom metodom, te su dodane dvije koncentracije ekspedicijskog likera- 1,5 mL L-1 (GR-1,5) i 2,5 mL L-1 (GR-2,5). Osnovni kemijski parametri i senzorna analiza proizvedenih pjenušavih vina, potvrdila su pogodnost ovog klona za proizvodnju pjenušavih vina u uvjetima kontinentalnog Vinogorja Zagreb. Različitim senzornim metodama bolje je ocijenjeno pjenušavo vino s manjom dozom ekspedicijskog likera i voćno-cvjetnom aromom.
Ključne riječi
Graševina; pjenušava vina; klon OB-435; senzorna analiza
Hrčak ID:
287460
URI
https://hrcak.srce.hr/287460
Datum izdavanja:
14.12.2022.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 804
*