Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ HRANIDBE NA KOLIČINU I SASTAV MLIJEKA NA MLIJEČNOJ FARMI SREDNJE GOSPODARSKE ŠKOLE U KRIŽEVCIMA
Dražen Čuklić
; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Hrvatska
Tatjana Jelen
; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Hrvatska
Franjo Poljak
; Hrvatski stočarski centar Zagreb, Hrvatska
Josip Crnčić
; Srednja gospodarska škola Križevci, Hrvatska
Dejan Marenčić
; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Hrvatska
Sažetak
Određivanje kemijskog sastava mlijeka proizvođačima i otkupljivačima mlijeka služi kao jedan od parametara za utvrđivanje otkupne cijene mlijeka. Nutricionistima količina ureje u mlijeku pokazuje hranidbeni status mliječnih krava. U 2004., 2005. i 2006 godini na farmi krava muzara u govedarskom praktikumu Srednje gospodarske škole u Križevcima kvartalno je praćena količina mlijeka. Sastav mlijeka i količina ureje u pojedinačnim uzorcima analizirani su u Središnjem laboratoriju za kontrolu
kakvoće mlijeka u Križevačkoj Poljanki. U svakom kontroliranom razdoblju nakon analize mlijeka i obroka učinjene su korekcije obroka zbog čega je došlo do promjena u količini i sastavu mlijeka. Ureja se na početku kretala od vrlo niskih 5.38 mg/dl pa do 15-20 mg/dl u sredini kontrole, da bi završila na 25 mg/dl na kraju kontroliranog razdoblja. Povećanje količine ureje pratilo je i povećanje količine mlijeka od 14.46 kg na početku kontrole do 26.52 kg na kraju kontroliranog razdoblja. Statistički je utvrđena vrlo visoka pozitivna povezanost (P<0,001) između sadržaja bjelančevina i bezmasne suhe tvari u mlijeku u svim kontrolama. Isto tako je utvrđena vrlo visoka povezanost (P<0,001) između sadržaja mliječne masti i suhe tvari u mlijeku od 3. do 10. kontrole, što je tumačeno utjecajem povećanja količine sirove vlaknine u obroku.
Ključne riječi
krave u laktaciji; ureja; utjecaj hranidbe
Hrčak ID:
28923
URI
Datum izdavanja:
9.10.2008.
Posjeta: 1.918 *