Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ HRANIDBE NA KOLIČINU I SASTAV MLIJEKA NA MLIJEČNOJ FARMI SREDNJE GOSPODARSKE ŠKOLE U KRIŽEVCIMA

Dražen Čuklić ; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Hrvatska
Tatjana Jelen ; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Hrvatska
Franjo Poljak ; Hrvatski stočarski centar Zagreb, Hrvatska
Josip Crnčić ; Srednja gospodarska škola Križevci, Hrvatska
Dejan Marenčić ; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 70 Kb

str. 175-183

preuzimanja: 527

citiraj


Sažetak

Određivanje kemijskog sastava mlijeka proizvođačima i otkupljivačima mlijeka služi kao jedan od parametara za utvrđivanje otkupne cijene mlijeka. Nutricionistima količina ureje u mlijeku pokazuje hranidbeni status mliječnih krava. U 2004., 2005. i 2006 godini na farmi krava muzara u govedarskom praktikumu Srednje gospodarske škole u Križevcima kvartalno je praćena količina mlijeka. Sastav mlijeka i količina ureje u pojedinačnim uzorcima analizirani su u Središnjem laboratoriju za kontrolu
kakvoće mlijeka u Križevačkoj Poljanki. U svakom kontroliranom razdoblju nakon analize mlijeka i obroka učinjene su korekcije obroka zbog čega je došlo do promjena u količini i sastavu mlijeka. Ureja se na početku kretala od vrlo niskih 5.38 mg/dl pa do 15-20 mg/dl u sredini kontrole, da bi završila na 25 mg/dl na kraju kontroliranog razdoblja. Povećanje količine ureje pratilo je i povećanje količine mlijeka od 14.46 kg na početku kontrole do 26.52 kg na kraju kontroliranog razdoblja. Statistički je utvrđena vrlo visoka pozitivna povezanost (P<0,001) između sadržaja bjelančevina i bezmasne suhe tvari u mlijeku u svim kontrolama. Isto tako je utvrđena vrlo visoka povezanost (P<0,001) između sadržaja mliječne masti i suhe tvari u mlijeku od 3. do 10. kontrole, što je tumačeno utjecajem povećanja količine sirove vlaknine u obroku.

Ključne riječi

krave u laktaciji, ureja, utjecaj hranidbe

Hrčak ID:

28923

URI

https://hrcak.srce.hr/28923

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.208 *